Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά: Σε 6 χρόνια θα γίνει η καταβολή στους παλαιούς συνταξιούχους

Την καταβολή των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή όχι, αλλά σε βάθος εξαετίας, σε δύο εξάμηνα ανά έτος, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα παλαιά αναδρομικά.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου και οι σχετικές εξαγγελίες ενδεχομένως να γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Το σχέδιο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εξετάζεται σε συνάρτηση με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τη μείωση των εσόδων στον ΕΦΚΑ που δημιούργησε η πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11 μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ. Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και 7.800 ευρώ.

«Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, πράγμα που θα κάνουμε και τώρα. Χρειάζεται όμως να ληφθεί υπόψη η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ζήτησε από τους συνταξιούχους να κάνουν υπομονή, να μην προσφεύγουν στους δικηγόρους και να περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται σε «μια οριζόντια πολιτική απόφαση».

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει