Ενημέρωση με ένα κλικ

Διευκόλυνση 750.000 ατόμων με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ασφάλισης

Δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την έναρξη της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσία λήψης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δηλώνοντας ότι ικανοποιείται ένα αίτημα του παραγωγικού κόσμου.

«Ένα αίτημα δεκαετιών του παραγωγικού κόσμου ικανοποιείται με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, που αναπτύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη σχετική ανακοίνωση.

Εντός της ηλεκτρονικής διαδικασίας εντάσσονται 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι καθώς και αγρότες της χώρας ενώ τα πληροφοριακά συστήματα μισθωτών και μη μισθωτών διασυνδέονται, παρέχοντας ολοκληρωμένη πληροφορία για την ασφαλιστική ενημερότητα.

Η νέα υπηρεσία προσφέρει στους ασφαλισμένους την δυνατότητα, να λάβουν το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, από τον υπολογιστή τους με απλά βήματα, σε δευτερόλεπτα, χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του ΕΦΚΑ.

Την παρούσα στιγμή συμπληρώνοντας μια ημέρα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 4.088 αιτήματα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, θα απαιτηθεί μόνο για την πρώτη φορά επίσκεψη στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να γίνει έλεγχος πληρωμής των εισφορών τους για το διάστημα έως τις 31/12/2016.

Η ανακοίνωση επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία αυτής της διευκολύνσεως για τους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, έπρεπε να ταξιδεύουν μέχρι τα αντίστοιχα υποκαταστήματα του τ. ΟΑΕΕ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΕΤΑΑ, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο, προκειμένου να λάβουν μία απλή ασφαλιστική ενημερότητα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά καταχωρούνται και ελέγχονται οι υπεύθυνες δηλώσεις για όσους εξαιρούνται από την προσκόμιση του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, θωρακίζοντας, τόσο τους φορείς οι οποίοι εκτελούν τις αντίστοιχες συναλλαγές, όσο και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, από εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την υπεύθυνη δήλωση ως παράθυρο για να αποφεύγουν την προσκόμιση του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε:

«Με τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, μειώνεται δραστικά το διοικητικό βάρος για ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι ελάμβαναν στο σύνολό τους περίπου 750.000 ασφαλιστικές ενημερότητες ανά έτος και απελευθερώνονται τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ανθρωποώρες παραγωγικού χρόνου, ετησίως. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικού στελεχιακού δυναμικού θα κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων. Ένα αίτημα δεκαετιών του παραγωγικού κόσμου ικανοποιείται, για πρώτη φορά, με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και διευκολύνονται όλοι, κυρίως, όμως, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών μας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει