Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα νέα δεδομένα και η παράταση για τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Η εν λόγω μείωση των συντάξεων χηρείας εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο, χωρίς όμως ακόμα να έχει εφαρμοστεί και στου συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, λόγω τεχνικών προβλημάτων με το λογισμικό.

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, προκαλώντας αβεβαιότητα σε 60.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται ότι οι συντάξεις χηρείας πρέπει να μειωθούν κατά 50% τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, το 2019 εφαρμόστηκε η περικοπή μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΠΕΚΑ, αφήνοντας εκτός τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση, αν και επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση μέσω του υπουργείου Εργασίας, δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να την καταθέσει εντός του καλοκαιριού, παρατείνοντας έτσι την αγωνία των δικαιούχων.

Με βάση τον νόμο, οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας θα δουν την παροχή τους να μειώνεται στο μισό μετά την τριετία, σε περίπτωση που εργαστούν ή συνταξιοδοτηθούν. Αυτή η μείωση, από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%, εφαρμόζεται ήδη στον δημόσιο τομέα αλλά όχι ακόμη στον ιδιωτικό.

Η ρύθμιση που αναμένεται να επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει ότι οι συντάξεις χηρείας θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος σε περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Αυτή η περικοπή αφορά τις συντάξεις που χορηγήθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Οι νέες περικοπές ενδέχεται να επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους, οι οποίοι πιθανόν να κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά στα Δημόσια Ταμεία, καθώς η εφαρμογή του μέτρου έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020.

Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 50% της μικρότερης από τις δύο συντάξεις που λαμβάνει ο χήρος ή η χήρα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει