Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FΜ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η Ελλάδα βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού είχε την δυνατότητα να να επιβάλλει έκτακτη φορολογία «στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 “το κάναμε ήδη και το 2023“.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, δεν έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν την επιχειρηματικότητα αλλά θα διατεθούν για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους, που θίχτηκαν από την προσωπική διαφορά

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πέρυσι το έκτακτο επίδομα δόθηκε κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα

Η ρύθμιση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κανονισμού 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της. Αφορά κυρίως στους συνταξιούχους που θίχτηκαν από την υπόθεση της προσωπικής διαφοράς.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται…».

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει