Ενημέρωση με ένα κλικ

Προκαταβολή σύνταξης: “Ζεστό” χρήμα πήραν 50.000 συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 50.000 ασφαλισμένοι έχουν λάβει μέχρι σήμερα την πολυπόθητη προκαταβολή σύνταξης, με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να έχει μοιράσει συνολικά, σε διάστημα ενός έτους, το ποσό των 263 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα περίπου 143,3 εκατομμύρια αφορούσαν αναδρομικά που έπρεπε να λάβουν από την υποβολή της αίτησης τους για σύνταξη 42.904 άνθρωποι, ενώ το υπόλοιπο, το οποίο αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε για τις τακτικές πληρωμές των δικαιούχων.

Σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκε και η 13η πληρωμή προκαταβολής σύνταξης, με τον συνολικό αριθμό των ασφαλισμένων που έλαβε προκαταβολή εθνικής σύνταξης τον τρέχοντα μήνα να ανέρχεται σε 25.701 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή σύνταξης χορηγείται έναντι της μελλοντικής σύνταξης των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες έκδοσης της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.

Αφορά κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και μεταβίβασης λόγω θανάτου του συνταξιούχου και το ποσό της προκαταβολής εξαρτάται από προϋποθέσεις, όπως είναι τα ηλικιακά όρια, ημέρες εργασίας κ.ά. Η χορήγηση της δεν δηλώνει προσωρινή ή οριστική συνταξιοδότηση και φυσικά δεν αποτελεί συνταξιοδοτική απόφαση, δίνει όμως μια σημαντική ανάσα σε όσους βρίσκονται στην αναμονή για την έκδοση της τελικής σύνταξης τους.

Από το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι διεθνείς συντάξεις, γεγονός που εξηγεί τον σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν την παροχή σε διάστημα ενός έτους.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Powergame ότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πλέον οι ασφαλισμένοι έχουν αρκετές επιλογές. Για παράδειγμα, αρκετοί επιλέγουν να λάβουν την προσωρινή σύνταξη τους, η χορήγηση της οποίας, για όσους ασφαλισμένους τη δικαιούνται, έχει καταστεί υποχρεωτική με πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δεν υποβάλλει αίτηση για προκαταβολή σύνταξης, καθώς επιλέγει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση της οριστικής σύνταξης . Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η επιτάχυνση των διαδικασιών στα τμήματα απονομής έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους να εμπιστευτούν τον ΕΦΚΑ και να προχωρήσουν απευθείας με την οριστική παροχή που δικαιούνται. Εξάλλου, ήδη σε αρκετά τα ταμεία ο ρυθμός της ροής απονομών έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για παράδειγμα, η οριστική σύνταξη στον ΟΓΑ εκδίδεται σε δύο μήνες και στο ΝΑΤ σε τρεις, ενώ στον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία, μετά από το μπαράζ παρεμβάσεων και ενεργειών στο οποίο έχει προβεί το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις εξυπηρετούνται σε διάστημα 6-8 μηνών το αργότερο.

Για να επιτευχθεί αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει ενισχύσει την φαρέτρα του ΕΦΚΑ με αρκετά νέα “όπλα”. Πρόκειται για μια σειρά νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021. Για παράδειγμα ο «Πύργος Ελέγχου» βοήθησε σημαντικά ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα από τη διοίκηση του ταμείου για την λειτουργικότητα και την απόδοση των τμημάτων απονομής σε ολόκληρη την χώρα. Καθοριστικός όμως ήταν και ο ρόλος των ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών,  που..μπήκαν στο χορό των απονομών, αναλαμβάνοντας τις πιο σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας οι ενέργειες αυτές, αλλά και τα έως τώρα αποτελέσματα που έχουν φέρει έχουν φέρει βέχουν καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ζητούν εδώ και χρόνια την μείωση των ληξιπρόθεσμων στα ταμεία. Αυτό έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες ο ΕΦΚΑ από τα περίπου 600 εκατομμύρια που χρωστούσε σε ασφαλισμένους, κατέβαλε τα 420 εκατομμύρια, μειώνοντας για πρώτη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει