Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε θα εκδοθούν 80.000 συντάξεις – Μήνας ορόσημο ο Ιούνιος

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να βάλουν τέλος στις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις που βρίσκονται για περισσότερο από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame, συνολικά οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 78.000. Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν ότι η δραστική μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να έχουν εξαλειφθεί οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει κάθε μήνα να ολοκληρώνονται οι εκκρεμότητες ενός έτους!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μερικές εβδομάδες οι υπηρεσίες ολοκλήρωσαν την πλειονότητα των συνταξιοδοτικών φακέλων που είχαν υποβληθεί έως το 2019, ενώ έχουν μείνει κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες συντάξεις που ανήκουν σε σύνθετες και ιδιαιτέρως προβληματικές κατηγορίες. Για παράδειγμα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις συνταξιοδοτικών υποθέσεων που μένουν στάσιμες είτε γιατί οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα, είτε γιατί οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι έχουν ελλιπή δικαιολογητικά. Φυσικά, στις «σύνθετες» περιπτώσεις ανήκουν και οι συνταξιούχοι που έχουν αρρύθμιστες οφειλές, γεγονός που τους εμποδίζει να βγουν στην σύνταξη.

Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχουν τελειώσει οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις του 2020, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 25.000.

 Ο «φάκελος» των εκκρεμών κλείνει τον Ιούνιο, με τις υπηρεσίες να εκτιμούν ότι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα εκκαθαριστούν οι περίπου 55.000 εκκρεμείς συντάξεις του 2021.

Υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν ότι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις εκκρεμείς συντάξεις οφείλεται σε μια σειρά νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Πύργου Ελέγχου, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία και πλέον παρακολουθεί ηλεκτρονικά την έκδοση συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανα εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και ως εκ τούτου καλύτερο management.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκεται η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο της Λ. Κηφισίας, η οποία έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τις δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο θεαματικά το επόμενο διάστημα, όταν δηλαδή θα αρχίσει να αποτυπώνεται στους αριθμούς και η δουλειά των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων. Ήδη πάνω από 500 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε 458 πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξηση τους το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθούν και οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει