Ενημέρωση με ένα κλικ

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης

Χαμόγελα για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε για μια συγκεκριμένη περίοδο αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Συγκεκριμένα το μέτρο κρίνεται αντισυνταγματικό για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το ίδιο μέτρο θεωρείται συνταγματικό.

Για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είχε εκδοθεί και η υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε την κράτηση αυτή ως αντιτιθέμενη στις ρυθμίσεις του Συντάγματος. Μάλιστα, ενώ η εισφορά επιβλήθηκε το 2010, το Ελεγκτικό όρισε ως χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας την 8-2-2017, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφασή του.

Πόσοι δικαιούνται αναδρομικά

Πρακτικά, η απόφαση του ΕΣ, σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και κρίθηκε σε πρώτο βαθμό αντισυνταγματική η ΕΑΣ και για 22 μήνες, δηλαδή έως και το τέλος του 2018, προκύπτουν αναδρομικά ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους που είχαν υποστεί αυτή την Εισφορά. Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, όλοι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται την εν λόγω επιβάρυνση, η οποία θα είναι εφεξής, συνταγματική. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή, προκύπτουν αναδρομικά ποσά στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και αφορούν περίπου 100.000 συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα.

Σημειώνεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, επιβάλλεται για όλες τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου από 1.400 ευρώ και άνω (3-14%) από την 1η Αυγούστου του 2010. Επίσης, επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 και για όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ μεικτά (3-10%).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει