Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιοι θα λάβουν μειωμένο επίδομα θέρμανσης

Περισσότερες από 247.000 αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτές για το επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο θα υπάρξουν αρκετοί δικαιούχοι που θα λάβουν «ψαλιδισμένη» επιδότηση.

Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από χιλιάδες πολίτες για την επιδότηση θέρμανσης, η οποία φέτος εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφορά το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα ξύλα και το πέλετ.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης περισσότερες από 247.000 αιτήσεις είχαν γίνει αποδεκτές, με χιλιάδες ακόμη να αναμένονται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, προκειμένου να λάβουν οι πρώτοι δικαιούχοι την επιδότηση έως το τέλος Ιανουαρίου.

Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι οποίοι και θα δουν την επιδότηση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο τέλος Μαρτίου.

Μόνο για το φυσικό αέριο οι αιτήσεις μπορεί να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου με τις πληρωμές να γίνονται μέχρι τις 26 Απριλίου. Η φετινή επιδότηση θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ.

Για να λάβουν οι δικαιούχοι όλη την επιδότηση που δικαιούνται θα πρέπει να έχουν κάνει δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο, ξύλα και πέλετ διπλάσιας αξίας από το ύψος του επιδόματος.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δικαιούται 300 ευρώ επιδότηση θα πρέπει να έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης αξίας 600 ευρώ. Αν δεν αγοράσει πετρέλαιο 600 ευρώ, τότε θα λάβει μειωμένη επιδότηση, ίση με το μισό της δαπάνης που πραγματοποίησε.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δικαιούται επιδότηση 300 ευρώ και αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης 500 ευρώ, τότε θα λάβει επιδότηση 250 ευρώ, δηλαδή το ήμισυ της δαπάνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για να δικαιούται κάποιος επιδότηση θέρμανσης είναι τα εξής:

  • Άγαμοι: εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει