Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργαστήρια Αισθητικής: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός ολέθριος για το μέλλον του κλάδου μας

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και την εξαίρεση των εργαστηρίων αισθητικής που παραμένουν κλειστά. Οι επαγγελματίες υγείας αντιδρούν στο γεγονός πως ο κλάδος των εργαστηρίων αισθητικής δεν έχει συμπεριληφθεί στα καταστήματα που άνοιξαν, τονίζοντας πως ειναι ο τελευταίος κλάδος επαγγελμάτων υγείας που παραμένουν σε αναστολή.

Η κ. Μαγδαληνή Χουρίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας είχε δηλώσει στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «δεν τους έχει δοθει μία επίσημη εξήγηση» για το γεγονός αυτό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης απάντησε στο ερώτημα γιατί τα κομμωτήρια ανοίγουν σε αντίθεση με τα εργαστήρια αισθητικής αναφέροντας πως «το κάθετι που ανοίγει, δημιουργεί κινητικότητα. Μπορεί να σηκώσει το σύστημα τα κομμωτήρια, οτιδήποτε άλλο προστίθεται θα είναι επιβαρυντικό. Δεν μπορεί να προστεθεί τίποτε άλλο».

Το Dimosio.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικής κυρία Κωνσταντίνα Φραγκοδημητροπούλου η οποία μας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία των εργαζομένων του κλάδου γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την ίδια στιγμή που τα κέντρα αισθητικής παραμένουν σε αναστολή, “κλινικές, ιατρεία και πολυδύναμα κέντρα που διαθέτουν αντίστοιχα μηχανήματα δουλεύουν κανονικά κάνοντας αισθητικές πράξεις πολλαπλασιάζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ενόψει της πίεσης των πελατών για αισθητική περιποίηση στις εορτές το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στα κομμωτήρια.”

“Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο μας, καθώς είμαστε ο τελευταίος τομέας των επαγγελμάτων υγείας που παραμένουμε σε αναστολή. Παραδόξως δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ της αισθητικής στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας ενόψει των εορτών σε αντίθεση με τα κομμωτήρια- κουρεία που κατέχουν ίδιο τετραψήφιο ΚΑΔ και ίσως μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο.”

Εξηγεί πως “οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων αισθητικής είναι απόφοιτοι του ΤΕΙ (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής),του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου ανήκουν ειδικότητες που ουδόλως διέκοψαν τη λειτουργία τους το διάστημα του Νοεμβρίου (φυσικοθεραπευτήρια, εργοθεραπευτήρια).”

Οι αισθητικοί είναι επαγγελματίες υγείας και έχουν την ακαδημαϊκή γνώση για να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από τον covid-19 και μάλιστα έχουν διαμορφώσει ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο με τη συνδρομή του Ε.Ε.Α. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο τηρούν ανελλιπώς από τις 4.5.2020.”
Όσον αφορά το ζήτημα της μετάδοσης του ιού μέσα στα κέντρα η πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως “η πραγματική «υγειονομική βόμβα» είναι οι παράνομες επισκέψεις κατ΄ οίκον που εκτελούνται χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας και προστασίας, χωρίς δυνατότητα ιχνηλάτησης επαφών και χωρίς απόδοση εσόδων στο ελληνικό δημόσιο. Στα εργαστήρια αισθητικής, δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού και υπερμετάδοσης του ιού, όλες οι επισκέψεις γίνονται σε ατομικές καμπίνες με ραντεβού και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.”
Το πρόβλημα εντωπίζεται στο γεγονός πως ενώ τα κέντρα αισθητικής παίρνουν υγειονομική άδεια και πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας εντάσσονται στον ίδιο ΚΑΔ με τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων και οχι στον ΚΑΔ των επαγγελμάτων υγείας.
“Θεωρούμε την εξαίρεση των εργαστηρίων αισθητικής απο το άνοιγμα, άδικη και ολέθρια για το μέλλον του κλάδου, καθώς έχουμε ήδη πληθώρα καταγγελιών ότι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διατήρηση σε αναστολή του ΚΑΔ της αισθητικής, επιχειρήσεις που διαθέτουν άλλες άδειες λειτουργίας και είναι ενεργές διαφημίζουν κατά κόρον παροχές υπηρεσιών αισθητικής. Θέλουμε να πιστεύουμε το θέμα αυτό οφείλεται σε παρεξήγηση και κακή ενημέρωση και πως δεν έχει παραποιηθεί η φύση και η υπόσταση του επαγγέλματος μας σκοπίμως”.
Πηγή: Dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει