Ενημέρωση με ένα κλικ

Την αγορά 18-24 αμερικανικών μαχητικών F-35 ζητά η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η Eλληνική Kυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά των περίφημων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος. «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον» υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.

Με την δρομολογούμενη άμεση απόκτηση μιας μοίρας από 18-24 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, μαζί με την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιστάθμιση της ισορροπίας δυνάμεως με την Τουρκία. Καθώς το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκαν οι Τούρκοι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η Αθήνα κινείται με ταχύτατα βήματα για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 τύπου Stealth, ώστε συνδυαστικά με την αγορά των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει