Ενημέρωση με ένα κλικ

Εισαγγελέας στη δίκη ΧΑ: “Παραμένω πιστή στην πρόταση μου περί απαλλαγής”

Την ανάγκη να διευκρινίσει ότι “παραμένει πιστή” όπως ανέφερε, στην πρόταση της περί απαλλαγής των πολιτικών στελεχών της ΧΑ, αισθάνθηκε η εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντίας Οικονόμου μετά τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με την πρόταση της για την αναγνώριση η μη ελαφρυντικών των κατηγορουμένων.

Με παρέμβαση της η εισαγγελέας, άγνωστο γιατί, διευκρίνισε στρεφόμενη προς τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αμέσως  με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας λέγοντας τα εξής «Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου». Και συνέχισε, εξηγώντας τα αυτονόητα για τους νομικούς, ότι δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιά είναι η πρόταση ενός εισαγγελέα, αν είναι δηλαδή απαλλακτική, στη συνέχεια για τις ποινές, τα ελαφρυντικά και λοιπά είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στο πλαίσιο που έχει διαγράψει το δικαστήριο με την απόφαση του.

Έτσι η εισαγγελέας πρόσθεσε: «Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του  οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε χθες την πρόταση της, προτείνοντας τελικά να αναγνωριστεί ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου με τον παλιό ποινικό κώδικα για όλους, όσοι  κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την προυπόθεση,ότι δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα. Βέβαια η εισαγγελέας εξαίρεσε από την αναγνώριση ελαφρυντικού τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της ΧΑ για τον οποίο το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει