Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για το «χτίσιμο» αφορολόγητου

Η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, πακέτο μέτρων ώστε να αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από τις αρχές του 2021.

Το πακέτο των μέτρων θα αφορά την τόνωση της οικονομίας και την περιστολή της φοροδιαφυγής, με όπλο τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες πολλές από τις οποίες θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στη λίστα που ετοιμάζεται, περίοπτη θέση θα έχει ένα νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων όπου θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, ώστε να τις ζητούν από κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Αποδείξεις για έκπτωση φόρου

Το ποσοστό της μείωσης από το εισόδημα δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα μπορούσε να φθάσει σε ποσοστό ακόμα και 20-25%.

Για παράδειγμα, αν κάποιος επισκεφθεί έναν γιατρό και λάβει απόδειξη 100 ευρώ, το 25% αυτής της απόδειξης, δηλαδή 25 ευρώ, θα μειώσει το δηλωθέν εισόδημά του, ενώ σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει εισόδημα που φορολογείται με τον νέο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 44%, τότε θα απολαύσει μείωση φόρου κατά 11 ευρώ.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη δημιουργία ενός επιπλέον κινήτρου ώστε να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις και να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει η πρόταση βάσει της οποίας αν κάποιος συγκεντρώνει αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αυτές να λαμβάνονται υπόψη στη νέα φορολοταρία που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα φορολοταρία, πέρα από μεγάλα χρηματικά ποσά, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπερτυχερό να κερδίζει κάθε τρεις μήνες και ένα σπίτι που σήμερα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, το σχέδιο θα περιλαμβάνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, αγρότες και επαγγελματίες (εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι) αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει