Ενημέρωση με ένα κλικ

«Αποκαλυπτήρια» σήμερα για την ύφεση κατά την περίοδο του lockdown

Τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ περιμένει εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο το οποίο δεν έχει μεταβάλει την αρχική του πρόβλεψη και βαδίζει με το δεδομένο ότι η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει, κατά πολύ τουλάχιστον, το δυσμενές σενάριο για 8%.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 ήταν η περίοδος του αυστηρού lockdown και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα καταδείξουν σε πόσο αρνητικό έδαφος βρέθηκε το ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση πως η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 8% σε ετήσια βάση και φαίνεται να θεωρεί πως τα 10 δισ. ευρώ που έχουν πέσει στην αγορά τους τελευταίους μήνες έχουν φρενάρει το ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ, με το ο εφετινό δεύτερο τρίμηνο να αναμένεται να είναι ένα από τα χειρότερα από πλευράς ύφεσης.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Αυτή η επίδραση θα μετρηθεί στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αλλά και στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακά καταγράφεται η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η αυξημένη καταναλωτική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης αντιστάθμισε την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, διατηρώντας την τελική κατανάλωση σταθερή σε ετήσια βάση. Αν και αυτό αναμένεται να παρατηρηθεί και στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020, ωστόσο στατιστικά αναμένεται να έχει μικρότερη συμβολή.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμερα αποτελούν ένα ενοποιημένο σύστημα μακροοικονομικών δεικτών οι οποίοι παρέχουν μια συνολική εικόνα της οικονομικής κατάστασης και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για σκοπούς οικονομικής ανάλυσης, προβλέψεων, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής.

Οι κυριότερες οικονομικές μεταβλητές είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, η τελική καταναλωτική δαπάνη, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας και η απασχόληση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More