Ενημέρωση με ένα κλικ

Θεοδωρικάκος: Άδειες ειδικού σκοπού και τηλεργασία σε γονείς αν κλείσουν τα σχολεία

Άδεια ειδικού σκοπού και ειδικούς κανόνες τηλεργασίας για εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο Τομέα έχει προβλέψει το υπουργείο Εσωτερικών, σε περίπτωση που καταγραφεί κρούσμα κορονοϊού σε κάποιο σχολείο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην έκτακτη ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ως υπουργείο Εσωτερικών έχουμε προβλέψει τα ζητήματα άδειας ειδικού σκοπού ως επίσης και αναλυτικά τους κανόνες τηλε-εργασίας των γονέων εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, και επιπλέον το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί όταν κάποιος – απευχόμαστε – βρεθεί θετικός ή νοσήσει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Στηριζόμαστε στο επιτυχημένο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόσαμε ήδη από την περασμένη άνοιξη με κυρίαρχη σκέψη μας την ασφάλεια των εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κεντρική επιχορήγηση του υπουργείου για την προμήθεια δωρεάν μασκών για εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές όλων των σχολείων, μέσω της ΚΕΔΕ, ακολουθώντας τις προδιαγραφές και συμβουλές των ειδικών για τα ζητήματα ασφάλειας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην πλήρη στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο, αλλά και 4.474 με μειωμένο ωράριο «να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας». Σημείωσε δε ότι «αυτό γίνεται – σε αντιδιαστολή με παλαιότερα – απολαμβάνοντας οι εργαζόμενοι αυτοί πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Συγκρίνοντας τα στοιχεία, μέχρι πέρυσι οι καθαρίστριες που ήταν πλήρους απασχόλησης και καθάριζαν πάνω από 13 αίθουσες ήταν 3761. Για αυτό το λόγο φέτος δίνουμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα».

Όσον αφορά στη λειτουργία των κυλικείων θα λειτουργήσουν κανονικά, με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων υλικών.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε δαπάνες ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη μεταφοράς μαθητών προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240.000 μαθητών στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά, στις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει προβλεφθεί ποσό ύψους 128 εκατ. ευρώ μέσω των ΚΑΠ.  «Υπογραμμίζουμε πως το ΥΠΕΣ μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους για προγράμματα αντισεισμικής προστασίας,  όπως επίσης αναπλάσεων και διαμόρφωσης αύλιων χώρων, ειδικό πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων», πρόσθεσε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι με τον σωστό επιτελικό και στοχευμένο δι-υπουργικό συντονισμό και σχεδιασμό, αλλά και την εφαρμογή του μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά τη νέα πραγματικότητα. Κοινός στόχος η δημόσια υγεία και ασφάλεια.

«Δίπλα στο σχέδιο και την υλοποίησή του, απαιτείται να υπάρξει ενότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη, δηλαδή όλα όσα διέκριναν όλους τους Έλληνες μαζί, την προηγούμενη άνοιξη. Διασφαλίζουμε ο καθένας από τον τομέα κυβερνητικής ευθύνης του, τους όρους μέχρι τον ερχομό της οριστικής υγειονομικής λύσης. Το νέο σχολικό έτος αποτελεί για όλους μας το μεγάλο στοίχημα, επενδύοντας στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά. Η επιτυχία στο κρίσιμο μέτωπο του σχολικού περιβάλλοντος είναι μια συνάρτηση δράσης όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τα παιδιά μας πρέπει να νιώθουν χαρά για την επιστροφή στο φυσικό τους χώρο και οι γονείς πρέπει να αισθάνονται απόλυτη σιγουριά για την ασφάλεια, την καθαρότητα και τον ανθρώπινο και φιλικό χαρακτήρα του σχολικού περιβάλλοντος. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί ως στυλοβάτες της κοινής προσπάθειας στο σχολείο.
Αγκαλιάζουμε όλους τους μαθητές και μαθήτριες στο νέο ξεκίνημα, μοιραζόμαστε τη χαρά και τα όνειρά τους. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις μαθήτριες και τους μαθητές, στα παιδιά μας:
όποια μάσκα και αν φέρετε στο πρόσωπο λόγω των καιρών που ζούμε, αυτή δε μπορεί και δε θα κρύψει ποτέ την καθαρή ματιά σας στο αύριο, στη ζωή που σχεδιάζετε και δημιουργείτε, αυτή την καθαρή ματιά που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Σας εμπιστευόμαστε, όπως εμπιστευόμαστε και την Ελληνική οικογένεια που αγωνίζεται να είναι ενωμένη, αγαπημένη και ασφαλής στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Όπως εμπιστευόμαστε τον Έλληνα εκπαιδευτικό», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει