Ενημέρωση με ένα κλικ

Μαζικά διαγνωστικά τέστ κορονοϊού στην Γουχάν

Στόχος η διενέργεια τέστ στο σύνολο του πληθυσμού της Γουχάν το οποίο ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια κατοίκους

Υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, οι αρχές της Γουχάν, βασίζονται σε μια φιλόδοξη εκστρατεία για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού της το οποίο ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Μέσω διανομής ανακοινώσεων ξεκίνησε η εκστρατεία στους 2 μεγαλύτερους τομείς της πόλης με την εκστρατεία να πραγματοποιείται πόρτα πόρτα, ενώ έστειλαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια με τα οποία ζητούν πληροφορίες για τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι κάτοικοι και για το αν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων.

«Προκειμένου να γίνει καλύτερη χρήση των τεστ νουκλεϊνικού οξέος ως εργαλείο επιτήρησης και σύμφωνα με τις κρατικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ελέγχων, αποφασίσαμε έπειτα από μελέτη την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για όλους τους κατοίκους», αναφέρει ερωτηματολόγιο το οποίο εστάλη σε κατοίκους του τομέα Ούτσανγκ της πόλης, με πληθυσμό περίπου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το καθεστώς lockdown στην Γουχάν ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου ενώ ήρθη μόλις στις 8 Απριλίου. Εντός του Σαββατοκύριακου ανέφερε έξι νέα κρούσματα, τα πρώτα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο επαρχιακών αξιωματούχων, το Reuters ανέφερε προχθές τον σχεδιασμό πραγματοποίησης εκστρατείας για τεστ νουκλεϊνικού οξέος σε όλη την πόλη εντός 10 ημερών.

Κάτοικοι των δύο τομέων της πόλης, της Ούτσανγκ και της Χάνκου, η δεύτερη με πληθυσμό άνω των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, δήλωσαν την εντολή για παροχή έως σήμερα προσωπικών πληροφοριών, όπως τυχόν ιστορικό τεστ νουκλεϊνικού οξέος και εάν ανήκουν σε κάποια από τις 12 “ομάδες κλειδιά”, σύμφωνα με τις δηλώσεις τεσσάρων κατοίκων καθώς και αντίγραφα των ερωτηματολογίων τα οποία υπέπεσαν στην προσοχή του Reuters.

Θα διενεργηθούν τόσο τεστ νουκλεϊνικού οξέος όσο και ορολογικά τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τομέα Ούτσανγκ.

Οι 12 “ομάδες κλειδιά” περιλαμβάνουν επιβεβαιωμένα και ασυμπτωματικά κρούσματα κορονοϊού και τις στενές επαφές τους, ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζουν πυρετό, εργαζομένους σε σχολεία, στον ιατρικό τομέα, στις μεταφορές, στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ και στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ανθρώπους αφιχθέντες από το εξωτερικό ή που σχεδιάζουν να φύγουν από την Γουχάν για να εργαστούν αλλού.

Οι ασυμπτωματικοί ή όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στο τεστ χωρίς όμως να παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα όπως πυρετό, δύναται να μεταδώσουν τον ιό.

Η Κίνα δεν αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις για τον αριθμό τέτοιων κρουσμάτων.

Ο τομέας της Ούτσανγκ ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως σκοπεύει στη διενέργεια τεστ σε όλους τους κατοίκους τονίζοντας όμως πως η διενέργεια σε όσους ανήκουν στις 12 κατηγορίες «πρέπει να φθάσει το 100%».

Η Γουχάν χωρίζεται σε 13 τομείς καλύπτοντας μια περιοχή περίπου 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Η κυβέρνηση της Γουχάν δήλωσε στις 23 Απριλίου ότι η πόλη διαθέτει 53 εργαστήρια για τη διενέργεια τεστ καθώς και 211 τοποθεσίες όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν τα τεστ νουκλεϊνικού οξέος.

Δεν έχει καταστεί σαφές το πότε θα διενεργηθούν τα τεστ στην Ούτσανγκ, αν και ορισμένοι κάτοικοι της Χάνκου δήλωσαν ότι τα τεστ έχουν ξεκινήσει στον τομέα τους.

Μετά την άρση του lockdown στην Γουχάν, η πόλη πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 47.000 τεστ την ημέρα και τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίο τεστ συνολικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. οι οποίοι βασίζονται στις ημερήσιες αναφορές της υπηρεσίας υγείας της χώρας.

Σε σύνολο σχεδόν 83.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα, τα 50.339 έχουν καταγραφεί στην Γουχάν . Η καταμέτρηση δεν περιλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων στην Γουχάν ξεπερνά τους 3.800, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% στο σύνολο των θανάτων στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή ασαφές παραμένει το αν οι κάτοικοι της Γουχάν θα πρέπει να πληρώσουν για το τεστ ή αν η τοπική κυβέρνηση καλύπτει το κόστος.

Οι επαρχιακές αρχές της Χουμπέι μείωσαν σταδιακά το κόστος των τεστ, θέτοντας πρόσφατα ανώτατο όριο στις τιμές του τεστ νουκλεϊνικού οξέος και του τεστ αντισωμάτων IgM/IgG τα 180 γουάν (25 δολάρια) και 50 γουάν (7 δολάρια) αντίστοιχα, σύμφωνα με την Changjiang Daily.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει