Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Μυρτώ διεκδικεί τα αυτονόητα! Τί να πει κανείς σε αυτή τη μάνα;

Μια υπόθεση που κυριολεκτικά είχε συγκλονίσει την Ελλάδα με την πρωτοφανή αγριότητα και το μίσος απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο κορίτσι -που είδε την ζωή του να καταστρέφεται σε ένα απόγευμα- συνεχίζει να απασχολεί τη δημόσια ζωή του τόπου για τους λάθους λόγους.

Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Αντί να μάθουμε ως κοινωνία από τα λάθη μας και να γίνουμε καλύτεροι, ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός με μπροστάρη το Ελληνικό Δημόσιο γυρίζει την “πλάτη” του σε ένα παιδί που έχασε τα πάντα εξαιτίας των διαστροφικών ορέξεων ενός μη νόμιμα εισερχόμενου ατόμου στη χώρα μας.
Ξέρετε είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση μου για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα που πραγματικά έχω απορήσει με το επίπεδο αξιοκρατίας, δημοκρατίας και φυσικά εντιμότητας που χαρακτηρίζει το πολιτικό, δικαστικό και δημοσιογραφικό σύστημα του τόπου μου.
Η υπόθεση της Μυρτώς έρχεται ξανά στο προσκήνιο, διότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ για την υπόθεση της καταβολής ή μη αποζημίωσης από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου στην 23χρονη σήμερα Μυρτώ, η οποία είχε κακοποιηθεί άγρια πριν από 9 χρόνια στην Πάρο από τον Αχμέτ Βακά, ο οποίος επαναλαμβάνω είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και ήταν αγνώστου διαμονής στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Τι να πει κανείς σε αυτή τη μάνα;
Φτάσαμε τα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα να τα θεωρούμε ως υπόθεση που θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλη την αυστηρότητα, το τελευταίο “παραθυράκι” και γενικά να το τραβήξουμε μέχρι το τέλος. Για ποιο λόγο; Τί έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία με το να τραυματίζουμε ακόμη περισσότερο την αθώα αυτή ψυχή και φυσικά την οικογένειά της με μπροστάρη αυτή την ηρωίδα ΜΑΝΑ!
«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», ήταν τα πρώτα λόγια της μητέρας της, Μαρίας Κοτρώτσου, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ίδια ώρα που μέσα στη δικαστική αίθουσα συζητείτο η αίτησή της με την οποία ζητά να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημίωσης.
«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης. Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε», δήλωσε η κ. Κοτρώτσου και πρόσθεσε.
Και τί να πεις τώρα σε αυτή την μητέρα; Ότι έχει άδικο; ή ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να την “σκαπουλάρει” για ακόμη μια φορά;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα της άτυχης κοπέλας ζητά να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.
Επίσης, διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της, ενώ η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.
Ας μην γελιόμαστε, τα προαναφερόμενα είναι και λογικά, αλλά και νόμιμα κατά την προσωπική μου άποψη. Αλλά γιατί δεν βλέπω τίποτα πουθενά; Κανένα κίνημα ανθρωπιστών δεν μπαίνει καν στον κόπο να σταθεί δίπλα στη Μυρτώ;
Ξέχασα! Η Μυρτώ “δεν πουλάει” το δικό τους αφήγημα. Ναι αυτό που να δείτε πώς το λένε! Α! Ναι! Της κοινωνικής ενσωμάτωσης διαφορετικών πολιτισμών! Κακά τα ψέματα.
Η Ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία δεν είναι ρατσιστές. Απογοητευμένοι και θυμωμένοι είναι με όσα παρατηρούν κατά καιρούς σε ένα Κράτος που ναι μεν προσπαθεί να προχωρήσει μπροστά, αλλά πολλές φορές το κάνει απεμπολώντας όλα εκείνα που το αποτελούν.
Επομένως δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, ότι η μητέρα της Μυρτώς δήλωσε: Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου”.
Είναι μια πληγωμένη μητέρα που ότι έχει καταφέρει το έχει πετύχει με το Ελληνικό Κράτος εχθρός της, και την ιδιωτική πρωτοβουλία σε πρώτο πλάνο.

Διαβάστε όλο το άρθρο Ε Δ Ω

* Ο Γιάννης Νάκος είναι Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτης στο Dimosio.gr, Πολιτικός Επιστήμονας, Msc International and European Energy Law και ΜBA Undergratuate Student- University of Derby

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει