Ενημέρωση με ένα κλικ

Στη Χίο διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 21» – Χαρδαλιάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πυλώνας εθνικής ισχύος

Με τη διεξαγωγή τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων υπό τη διεύθυνση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων στη Χίο, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 21», παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μονάδες της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία επιφανείας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η Χίος προσβλήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν ευρύ προγεφύρωμα στις νότιες ακτές του νησιού. Οι χερσαίες δυνάμεις τις αναχαίτισαν, χωρίς να κατορθώσουν να εξαλείψουν την απειλή. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το ΓΕΕΘΑ διέταξε την ενίσχυση της Χίου. ‘Αμεσα συγκροτήθηκαν, φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν στο νησί κατάλληλες δυνάμεις, οι οποίες αφού εκτέλεσαν επιτυχή αποβατική ενέργεια, ανέλαβαν επιθετική πρωτοβουλία. Με ευρεία υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και ναυτικές μονάδες, εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Η διακλαδική ενέργεια υποστηρίχθηκε με ταυτόχρονη αεροκίνηση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης, εκτελέστηκαν ναυτικές επιχειρήσεις απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου, αποβατικές επιχειρήσεις, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις Ειδικού Πολέμου προώθησης και κάλυψης κίνησης σε εχθρική ακτή, επιχειρήσεις αεροκίνησης τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων με αεροπορική κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων, επιχειρήσεις σύζευξης δυνάμεων και εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πυλώνας εθνικής ισχύος

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας και δύνανται να τεθούν με την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα». Αυτό τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς.

«Η ακρίβεια εκτέλεσης της άσκησης», συνέχισε, «ο άψογος επιχειρησιακός συγχρονισμός μεταξύ των τριών Κλάδων, η τρομακτική ισχύς πυρός των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, ο επαγγελματισμός των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, αλλά και το ανυπέρβλητο φρόνημα των στρατευσίμων οπλιτών, καθιστούν ορατή και αδιαπραγμάτευτη τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες και αποτελούν πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση που απειλεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Υπογράμμισε, ότι «αναμφίβολα, διάγουμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς».

«Από την ακριτική Χίο στέλνουμε μήνυμα, ότι η Ελλάδα μας, παραμένει ισχυρή με δυναμική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή και αναδεικνύεται σε άξονα σταθερότητας και ειρήνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των λαών του γεωγραφικού της περίγυρου» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές να του εγγυηθούν την ειρήνη και τη δημοκρατία» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει