Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μέσα από το μουσείο του Λούβρου και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Γαλλία, αλλά και για την έκθεση που θα εγκαινιάσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα ανέφερε πως είναι ώριμη η πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού, εξηγώντας με παραδείγματα, όπως η φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων, τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει σε αμυντικά ζητήματα η Ευρώπη.

Αρχικά είπε: «Η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στα επόμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αμυντική ισχυροποίησή της. Δεν είναι μια προσπάθεια που υπονομεύει τις διεθνείς σχέσεις και το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει».

«Επιλέξαμε να αγοράσουμε Rafale από τη Γαλλία, αυτό σημαίνει ότι η δική μας συνεργασία με τη Γαλλία θα είναι πιο εύκολη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου είπε: «Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες είναι σημαντικές. Θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ευρωπαϊκό πρίσμα. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγιναν Ευρωτουρκικές. Υπήρξαν χώρες, όπως η Γαλλία, που πρόσφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν χρειάστηκε και μέσα από παρουσία στην ξηρά, τον αέρα και τις θάλασσές μας».

Για τις διεθνείς σχέσεις με τις άλλες χώρες επεσήμανε: «Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα ισχυρή, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει μέσα από αυτό το πλέγμα τις προκλήσεις της. Θέλουμε να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών που είναι πολυδιάστατο αλλά και ισχυρό. Σχέσεις με τις ΗΠΑ, σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής, ισχυροποίηση της συμμαχίας με την Αίγυπτο, παρουσία στην Αφρική, ανοίγματα προς την Ινδία… Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας η γνώμη και η άποψη μετρά. Μετρά στην Ευρώπη. Είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της».

Για τις διαφορές με την Τουρκία: «Είχα προβλέψει ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω τον λόγο να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και ήσυχο χειμώνα. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση δεν εξυπηρετεί, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε κοινές προκλήσεις που μπορούμε να συνεργαστούμε, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Όπως και οικονομικές σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει σεβασμό. Οι μεγάλες διαφορές μας, μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων.

Θα αντιδράσουμε όπως αντιδρούμε πάντα και πιστεύω ότι το κάναμε με αποτελεσματικότητα. Δεν μου αρέσει να βλέπω το αρνητικό σενάριο. Η Τουρκία ξέρει τα όριά μας, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά, αλλά η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύς της. Το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Υπάρχουν καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης. Έχω την ευθύνη να υλοποιήσω και να παραδώσω στον διάδοχό μου Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές».

Για το μεταναστευτικό: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε συμφωνία με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό. Υπάρχουν κράτη – μέλη που δεν δέχονται εξαρχής ότι πρέπει να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί απαιτείται ομοφωνία η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει η Frontex που μας υποστηρίζει, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορά της, σέβεται την ανθρώπινη ζωή και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ανθρώπους σε χώρους που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για να δώσει καλές συνθήκες διαβίωσης σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Παραλάβαμε ένα ζήτημα σε έξαρση, και σήμερα είναι σε ύφεση. Δεν υπάρχει καμία σχέση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την κατάσταση που υπήρχε όταν παραλάβαμε».

Για τις εκλογές στη Γερμανία και την επικείμενη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε Γερμανική κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων. Αν ο κ. Σολτς είναι Καγκελάριος, προσβλέπω σε μια συνεργασία μαζί του. Το βέβαιο είναι πως το σύμφωνο σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τους ανούσιους κανόνες του. Ο κ. Σολτς το ξέρει αυτό, πιστεύω πως το γνωρίζει και η κ. Μέρκελ. Η συζήτηση θα ανοίξει στα σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και είμαι βέβαιος πως όποιος κι αν είναι Καγκελάριος, θα δεχθεί πως το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές. Το πώς θα αλλάξει, το ποιο θα είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση».

Για τη σχέση με τον Μακρόν: «Έχουμε μια ανθρώπινη και φιλική σχέση με τον κ. Μακρόν. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, με βαθιά παιδεία. Είχαμε μια όμορφη επίσκεψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην Ακρόπολη. Ήταν μια δυνατή εμπειρία. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Το έκανε το καλοκαίρι στη διάρκεια των πυρκαγιών. Μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία των δυο χωρών μας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει