Αναδρομικά: Τρίμηνο πληρωμών για 150.000 συνταξιούχους
Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες να δουν στο λογαριασμό τους τα αναδρομικά και τις αυξήσεις που απορρέουν από τον πρόσφατο νόμο 4670/2020.
Έτσι, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει “μάχη” με τον χρόνο προκειμένου να κλείσει το «κεφάλαιο» αυτό.
Ο νόμος προβλέπει την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και αποτελεί τον πρώτο νόμο που φέρνει μετά από χρόνια αυξήσεις στις συντάξεις. Ωστόσο η διαδικασία του επανυπολογισμού είναι πολύπλοκη και κατ’ επέκταση χρονοβόρα.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%.
Ωστόσο για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και περίπου 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, για τους οποίους τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.
Για τους απόμαχους της δουλειάς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεχνικοί έλεγχοι, από τους οποίος έως τώρα προκύπτει ότι ο αριθμός των δικαιούχων αναδρομικών είναι αρκετά μικρότερος και συγκεκριμένα περίπου το 8% των συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, οι παλαιοί συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 1.800.000. Από αυτούς περίπου 1.050.000 έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και κατ’ επέκταση δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Μένουν 750.000 που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αναμένουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.
Μέχρι σήμερα, από αυτούς οι περίπου 100.000 ανήκουν σε δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενώ από τις υπόλοιπες 650.000 περιπτώσεις προκύπτει πως μόνο 150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις στα μηνιαία ποσά που λαμβάνουν. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.