Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Τα μέτρα είναι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως όμως τη μεσαία τάξη

Την εκτίμηση ότι από το 2022 και μετά θα υπάρξει στην Ελλάδα δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί κυρίως «για μειώσεις, ακόμα περισσότερο, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για την άσκηση οικονομικής πολιτικής στην υγεία και στην παιδεία», διατύπωσε σήμερα, από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum» της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης, στην οποία την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε η τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσία και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Ο κ.Σταϊκούρας υπογράμμισε αναλυτικά: «Η δημοσιονομική ευελιξία θέλει υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ρεαλισμό, διορατικότητα και μετριοπάθεια. Αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία (που υπάρχει) με αναπτυξιακά μέτρα, κυρίως με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έχουμε μια λογική δημοσιονομική προσαρμογή που προέρχεται -και θα προέλθει- αποκλειστικά και μόνο από τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή το 2022, πιθανότατα με πρωτογενή ελλείμματα και το συγκεκριμένο έτος και με πρωτογενή πλεονάσματα ρεαλιστικά από το 2023. Όταν τότε συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, ο δημοσιονομικός χώρος θα σας πω με σχετική βεβαιότητα ότι θα υπάρξει.

Με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε από το 2022 και μετά δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα πάει κυρίως για μειώσεις, ακόμα περισσότερο, των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για άσκηση οικονομικής πολιτικής και στην υγεία και στην παιδεία».

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ.Σταϊκούρας, απαντώντας και σε σχόλιο της κας Αχτσιόγλου για την ανάγκη δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι αισθάνεται «αυτοπεποίθηση ως ελληνική κυβέρνηση, γιατί πολλά από όσα ειπώθηκαν πριν από τις εκλογές, τα βιώνουν οι πολίτες θετικά στο πορτοφόλι τους»: μεταξύ άλλων ανέφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τη μείωση προκαταβολής φόρου, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4%, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 και το 2022, τη μείωση του ΦΠΑ κτλ. «Αυτά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως όμως τη μεσαία τάξη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός επανέλαβε ακόμα πως υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και μάλιστα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε πως με βάση τα πρώτα στοιχεία το εισόδημα των πολιτών βελτιώθηκε στο πρώτο τρίμηνο (κατά 5,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) κι η ανεργία μειώνεται. Ο κ.Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η χώρα να πετύχει ανάπτυξη φέτος και ανάκαμψη από το 2022 και μετά και φαίνεται, με πολύ ρεαλιστικούς όρους, ότι καλύπτονται φέτος τα δύο τρίτα των απωλειών του 2020. Επιβεβαίωσε δε, τους κυβερνητικούς στόχους για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία (των θεσμών) εντός του ίδιου έτους και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και επενδυτικής  βαθμίδας για την ελληνική οικονομία το 2023.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεσμεύτηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον τραπεζικό τομέα, αλλά και να τον πιέζει, για να συνεχιστεί η πιστωτική επέκταση, ενώ σε ό, τι αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθύμισε την πρόβλεψη για ρύθμισή τους σε 72 δόσεις, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη, που να προσφέρει τόσο γενναιόδωρο σχήμα.

Οσον αφορά την μη επιστρεπτέα προκαταβολή, επισήμανε πως οι όροι της βελτιώθηκαν πάρα πολύ για τις επιχειρήσεις, αλλά «αν όλη η μη επιστρεπτέα γίνει επιστρεπτέα, τότε το έλλειμμα φέτος θα αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια ευρώ και τα δημόσια οικονομικά θα επιβαρυνθούν σημαντικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει