Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας

“Δεν θα υπάρχει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας για την καταπολέμηση της πανδημία”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη 85η ΔΕΘ.

Παράλληλα επεσήμανε πως πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στη μείωση των φόρων και πως θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Επίσης για το αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές είπε πως “Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα… Χριστούγεννα”.

Αναλυτικά:

Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη είπε: “Πολλά τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα και χθες για την πρόοδο που έχει γίνει στην πόλη αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια. Φανήκαμε συνεπείς σε όλα όσα είχαμε δεσμευτεί, Τα πράγματα αλλάζουν. Πάρτε παράδειγμα το Μετρό το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Προσθέστε στα μέτρα την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αλλά και τη δρομολόγηση του νέου Αντικαρκινικού νοσοκομείου. Θα είναι έτοιμο το πάρκο Μελά αλλά και το αντικαρκινικό νοσοκομείο. Προσθέτω φυσικά και τις δράσεις για τα γήπεδα, όπως του Άρη. Θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ότι τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του οικοπέδου της ΔΕΘ θα γίνουν χώρος πρασίνου. Η Θεσσαλονίκη, ως μία πόλη που προάγει την έρευνα, την παιδία και την καινοτομία, έχει λαμπρό μέλλον. Θα ήθελα να τονίσω και το έργο του ΑΠΘ, όπου είχα και συνάντηση με τον πρύτανη”.

Για τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν τόνισε: “Δεν θα προχωρούσα σε μία αναθεώρηση στόχων αν δεν ήμουν σίγουρος ότι το 5,9% είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο “πακέτο μέτρων”. Τα μέτρα υπακούν σε μία συλλογική στρατηγική. Για να έρθω στον πυρήνα του ερωτήματος, προφανώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θα υπάρχει, όμως, περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν θα ξανακλείσουμε. Θα έχουμε, ωστόσο, μάσκες για πολύ καιρό ακόμη και θα κάνουμε πολλά τεστ. Και φυσικά θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι φανατικοί αντιεμβολιαστές δεν μπορούν να πειστούν. Θα ξαναπώ ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι. Θα επιστρατεύσω τους γιατρούς και τους παιδιάτρους για να πείσουν τους γονείς να εμβολιαστούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αισθάνομαι ασφαλής με τις οικονομικές μας προβλέψεις. Ωστόσο, θα έχουμε αναταράξεις”.

Για το κύμα ανατιμήσεων επεσήμανε: “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων. Η εκτίμησή μου είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα προσωρινό φαινόμενο. Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ελλάδα; Ενισχύσαμε σημαντικά το εισόδημα. Η πολιτική μας αποσκοπεί στη μείωση των φόρων. Στηρίξαμε τα εισοδήματα και θα τα στηρίξουμε κι άλλο. Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται αυτή η μείωση να επεκταθεί. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα και ειδικά για τα ζητήματα του ρεύματος και της φτώχειας κάνουμε πολύ γενναίες παρεμβάσεις. Θα εξειδικεύσει αύριο τα μέτρα και ο Υπουργός, ο κ. Σκρέκας”.

Για τον ανασχηματισμός τόνισε: “Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια με τα οποία κάνω αυτές τις επιλογές. Είμαι ικανοποιημένος με τις επιλογές που κάναμε. Έχουμε έναν υπουργό που έχει τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στη δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς το προηγούμενο διάστημα. Η συναίνεση στην οποία επιδιώκω είναι με την κοινωνία. Με αυτούς που ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και την επόμενη φέρονται με αυτόν τον τρόπο, δεν έχω τι να πω. Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στην παιδεία και στην εργασία. Δεν θα αφήσω αναπάντητο το ερώτημα για το τι έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Έκρινα ότι σε ένα τέτοιο υπουργείο δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Ήθελα να συμβολίσω την ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο”.

Στην ενδεχόμενη τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού: “Θα πρέπει σίγουρα να γίνει τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ενώ θεωρώ σημαντικό να κάνουν τρίτη δόση και οι πολίτες που εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς, όπως η περίπτωση των γιατρών για παράδειγμα”.

Για τις δημοσκοπήσεις: “Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό που έγινε το καλοκαίρι για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατέψουμε το περιβάλλον στον βαθμό που θέλαμε. Η δυσαρέσκεια είναι δικαιολογημένη. Για μένα η συγγνώμη δεν είναι απλά μία πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα. Δεν σχολιάζω γενικά τις δημοσκοπήσεις, αλλά μου αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική και διψήφια διαφορά”.

Για τον πρωτογενή τομέα και το κύμα ανατιμήσεων: “Πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν χρειαστεί”.

Για το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία σημείωσε: “Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο. Είναι αποτελεσματικό και στα παιδιά και στους εφήβους. Κάνω μία έκκληση και στα παιδιά και στους γονείς να εμβολιαστούν. Αν ένα τμήμα έχει κρούσματα στο 50% και έναν επιπλέον μαθητή θα κλείσει, συνεχίζοντας με τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως ενθαρρυντικό ότι 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι. Και τους ευχαριστώ για αυτό”.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση της απέναντι στη νεολαία: “Μας ασκούν κριτική ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές κι από την άλλοι μας κατηγορούν ότι δίνουμε ψίχουλα. Θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την εκπαίδευση, εξωστρέφεια και δυνατότητα για συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Δεν σχολιάζω όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά οι ευκαιρίες που δίνουμε στους νέους ως χώρα είναι λίγες. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε το χθεσινό πρόγραμμα. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε ήταν στοχευμένα. Αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε με καλή διάθεση, είμαι διατεθειμένος να γυρίσω όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσω με νέους. Μπορεί κάποιες αποφάσεις που πήραμε όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ήταν δύσκολες, ωστόσο θεωρώ ότι ήταν σωστές. Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα μέτρα που εξαγγείλαμε, όπως το πρώτο ένσημο. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος; Περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει. Η σύνταξη μπορεί να μοιάζει μακρινή για τα νέα παιδιά σήμερα ωστόσο πρέπει να εκπαιδευσουμε τα παιδιά στην οργανωμένη αποταμίευση”.

Για τις εκλογές στη Γερμανία και τη δήλωση του Όλαφ Σολτς είπε: “Δεν θεωρώ ότι η πολιτική μας είναι επεκτατική. Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία. Το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει ωστόσο. Να σας θυμίσω ότι η Γερμανία έλεγε και όχι στην ιδέα της έκδοσης χρέους από την Ευρώπη για να χορηγήσει πόρους και τέσσερις μήνες μετά το πετύχαμε. Πείσαμε και τους πιο “τσιγκούνηδες” της Ευρώπης ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική.”

Για τα ελληνοτουρκικά: “Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη”.

Για πρόωρες εκλογές τόνισε: “Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές και θέλω να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε βάθος δεκαετίας. Έχω μπερδευτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα… Χριστούγεννα”.

Για το αν σκέφτηκε τους προηγούμενους μήνες να πάει σε πρόωρες εκλογές: “Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχα να κερδίσω τίποτα με μία ισχυρή αυτοδυναμία. Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού”.

Για τις εκλογές: “Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η άλλη επιλογή. Ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Βαρουφάκη. Δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ήθελα να ξαναζήσει κάτι τέτοιο”.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το ενδεχόμενο αν θα υπάρξει αναθεώρηση κάποιων αποφάσεων: “Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια. Και τα ίδια τα Πανεπιστήμια σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν λάθος επιλογές. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται  να αλλάξει. Είναι μέτρο που ήρθε για να μείνει”.

Για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια επεσήμανε: “Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας. Άσχετα αν είχαμε κάποια άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους. Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν θα γίνει τον Οκτώβριο, χωρίς αυτό να ακυρώνει την κεντρική πολιτική μας επιλογή. Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στα οποία να μπαίνει ο καθένας χωρίς να έχει κάποια ιδιότητα. Και σήμερα ακόμα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος θα το κάνει”.

Στο ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν: “Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενεργεί μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της. Έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019. Έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Θα τσακίσω τα κυκλώματα των ανθρωποδιακινητών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αστυνομία, το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις. Ο φράχτης έχει ενισχυθεί κι αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέκταση αυτό θα γίνει”.

Για όσα γίνουν στη Βόρειο Εύβοια και τις ενέργειες με τις οποίες θα κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους: ” Οι ρητινοκολλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης. Η πρόταση που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ελκυστική. Έχουμε σκύψει πάνω στο πρόβλημά τους. Παραπάνω από 7,5 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr. Τα έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Να ξέρετε ότι κάνω εβδομαδιαίες συσκέψεις για να παρακολουθώ την πορεία τους. Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα των ανθρώπων. Το δάσος θα αναγεννηθεί με τους δικούς του ρυθμούς. Τα έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο. Μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση ώστε να ενταχθούν όλα τα έργα σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Πρέπει να δώσουμε όραμα στη Βόρεια Εύβοια. Να στηρίξουμε τον τουρισμό. “.

Για τις εκτιμήσεις ανάπτυξης το 2022, καθώς και για το τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ: Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες”.

Για το μεγαλύτερο λάθος του που έχει κάνει ως πρωθυπουργός είπε: “Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Ένα ήταν η Θεσσαλονίκη που δεν έκλεισε νωρίτερα. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος”.

Για τον ΒΟΑΚ και την ύπαρξη διοδίων τόνισε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο αυτοκινητόδρομος στην Κρήτη πρέπει να εξαιρεθεί από τα διόδια. Δεν έχει τα λεπτομερή στοιχεία στη διάθεσή του, αλλά όπως υπενθύμισε έγινε αναλυτική παρουσίαση στα Χανιά, για τη σύμβαση παραχώρησης, τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για το κομμάτι που θα κατασκευαστεί πρώτα αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης. Προφανώς το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης θα περιλαμβάνει διόδια και θα είναι στο ίδιο ύψος των διοδίων που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για τη χρήση των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα θεωρούσα λογικό, η Κρήτη να εξαιρεθεί και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα ανέβαινε πάρα πολύ το χρηματοδοτικό κόστος. Βεβαίως και η Κρήτη δεν έπρεπε να περιμένει πενήντα χρόνια αλλά δεν κυβερνώ πενήντα χρόνια”.

Για τη μεσαία τάξη και σε ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης: “Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε”.

Στην απολιγνιτοποίηση και το σχέδιο που υπάρχει, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα: “Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν. Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή”.

Για τα εργασιακά και αν θα υπάρχουν ρυθμίσεις και στον χώρο της υγείας: Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται, είπε, από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργειες για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας. Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει”.

Για τις ζώνες αλιείας είπε: “Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει φαινόμενα υπεραλίευσης, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, πρέπει λοιπόν να πείσουμε τους αλιείς μας ότι αυτό είναι το καλύτερο, που θα γίνουν αυτές οι ζώνες θα μας το υποδείξουν οι επιστήμονες, θα συνεχίσουμε να ζούμε από την θάλασσα, πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση”.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά: “Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος εργαζόμενος της υγείας χορηγεί πλαστό πιστοποιητικό. Μερικές φορές, η δημοσιοποίηση των ονομάτων, η χλεύη των συναδέλφων μπορεί να είναι ένα πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο από τη δικαιοσύνη”.

Για τις διαφωνίες του με τον κ. Τσίπρα: “Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα”.

Για το στοίχημα του τουρισμού: Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας”.

Για τον πρωτογενή τομέα είπε: “Πολύ σύνθετο έργο που προϋποθετει συνεργασία πολλών φορέων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο που είναι μία πονεμένη ιστορία. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό που έχουμε. Για μία σειρά από τιμές είμαστε εντός εισαγωγικών όμηροι των χρηματιστηριακών αξιών. Προσβλέπω πολύ στους νέους αγρότες, πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις“.

Το νέο ασφαλιστικό και το αν η νέα γενιά θα λάβει καλύτερες συντάξεις: ” Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά. Οι πόροι θα επενδυθούν στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και τελικά καλύτερες συντάξεις στη νέα γενιά”.

Για το μεταναστευτικό: ” Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Επίσης για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος”.

Για κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία είπε: “Οι πληροφορίες είναι ακριβείς και χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση.Σ ε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια”.

Για την πολιτική προστασία και την αύξηση του εξοπλισμού τόνισε: “Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 – 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί”.

Για τους δείκτες ανεργίας της χώρας και το ενδεχόμενο να αντιστραφεί η κατάσταση: Έχουμε μεγάλο αριθμό απασχολούμενων. Υπάρχουν σημαντικότατοι διαθέσιμοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, αλλά υπάρχει αναντιστοιχία των δεξιοτήτων τους και της αγοράς εργασίας. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο”.

Για τις προσωπικές επιθέσεις: “Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, δεν έχω όμως και καμία ένδειξη, πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αλλάξει την πρακτική της, κακό του κεφαλιού της όμως εάν πιστεύει πως έτσι θα με αποπροσανατολίσει από τις κύριες στοχεύσεις μου”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com