Ενημέρωση με ένα κλικ

Ζητήματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό κόσμο συζήτησαν εκπρόσωποι των Ενώσεων με την ηγεσία του υπ. Εργασίας

Ζητήματα που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας με έμφαση αυτά της περιφέρειας συζητήθηκαν κατά την συνάντηση εργασίας των Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ), της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου συνομίλησαν με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου.

Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσαν οι ενώσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ήταν τα μέτρα στήριξης του γραπτού Τύπου, ο ενημερωτικός ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ειδικά της ΕΡΤ3, η ανάγκη να ενισχυθεί το δυναμικό τους, όπως και αυτό των δημοτικών ΜΜΕ, η αδειοδότηση των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, η ανάγκη να διατηρούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, στελεχωμένα ανταποκριτικά γραφεία στην περιφέρεια, η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης αλλά και η ουσιαστική αξιοποίηση του Μητρώου Διαδικτυακών ΜΜΕ προς όφελος της εργασίας και της αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης «ο κ. Οικονόμου τόνισε την ανάγκη να επανεστιάσουμε στον θετικό ρόλο της Ενημέρωσης και των λειτουργών της για την καταπολέμηση των fake news και στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε ότι οφείλει να επιταχύνει την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν, προκρίνοντας τη χαρτογράφηση του τοπίου των ΜΜΕ και των όρων λειτουργίας τους. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συστηματική συνεργασία για να αναπτυχθεί ένα σχήμα αντιμετώπισης των ζητημάτων και διαπίστωσε ότι υπάρχει συναντίληψη επί της αρχής».

Στον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη οι εκπρόσωποι των Ενώσεων τόνισαν την ανάγκη να  επεκταθεί η πρόβλεψη νόμου για δυνατότητα πρόσληψης δημοσιογράφου και στα γραφεία τύπου των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, να προβλεφθούν θέσεις δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, αλλά και να διευκολυνθούν τα Δημοτικά ΜΜΕ να απασχολούν δημοσιογράφους, ώστε να ενισχυθεί η εργασία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων  Π. Τσακλόγλου, όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ- Θ, ήταν: «η ανάγκη να ακυρωθεί η ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, να βελτιωθεί η συνεργασία με τον ΕΦΚΑ ώστε να καταβληθούν οφειλόμενες εισφορές, αλλά και να εισπραχθούν και να κατανεμηθούν τα υπόλοιπα Αγγελιοσήμου, η καθυστέρηση στην καταβολή εισφορών από τα προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων στον περίοδο της πανδημίας. Ζητήθηκε επίσης να ρυθμιστεί το εργασιακό τοπίο της Ενημέρωσης, ιδίως στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Για το τελευταίο ζήτημα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Για τις εκκρεμότητες με την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών διαβεβαίωσε -σύμφωνα με την ανακοίνωση- ότι θα διευθετηθούν το συντομότερο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει