Ενημέρωση με ένα κλικ

ΒΙΝΤΕΟ! Συντάξεις: Πώς θα εκδίδονται fast track – Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Βραχνάς για πολλούς πολίτες αλλά και για το κράτος είναι οι εκκρεμείς συντάξεις. Μετά και την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, έγινε σαφές ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί τελικά στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση – Δώρο Πάσχα, που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει «σκύψει» πάνω από εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως 31/3/2022 και το σχέδιο θέλει έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εκδοθεί 75.000 κύριες συντάξεις.

Πρόκειται για «συντάξεις εμπιστοσύνης», δηλαδή το κράτος θα καταβάλει τη σύνταξη με τα στοιχεία που παρέχουν οι ασφαλισμένοι και σε δεύτερο χρόνο θα κάνει τη διασταύρωση.

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν ασφαλισμένους μόνο με ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον e-ΕΦΚΑ και τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος με υπεύθυνη δήλωση.

Δεκτές γίνονται οι δηλώσεις χωρίς παραστατικά, χωρίς διασταύρωση ή έλεγχο των στοιχείων, τα οποία θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων από τον ασφαλισμένο, θα έχει ποινικές ευθύνες και επιστροφή αναδρομικών.

Όσον αφορά τις fast track συντάξεις, αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/4/2022 και η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν δεν εκδοθεί άμεσα μέσα σε 3 μήνες, ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει με υπεύθυνη δήλωση επιπλέον στοιχεία και παραστατικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει