Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυτό το ρόφημα είναι κλειδί για την υγεία της καρδιάς

Η υγεία της καρδιάς δεν επηρεάζεται μόνο από το κάπνισμα, την φυσική δραστηριότητα και την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά ως φαίνεται και από κάτι που μέχρι τώρα ήταν εν πολλοίς άγνωστο: το νερό που καταναλώνουμε.

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης που έδειξε ότι οι μεσήλικες μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά τους αν πίνουν καθημερινά άφθονο νερό. Και αυτό διότι μειώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 16.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 25 χρόνια, διαπιστώνοντας πως η καρδιακή λειτουργία επηρεάζεται σημαντικά από τη λειτουργία άλλων οργάνων.

«Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, επειδή η πρόσληψη νερού μπορεί να επηρεάσει πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Natalia Dmitrieva, από το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHLB) των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η ισορροπία νατρίου (άλατος) στον οργανισμό
  • Τα ορμονικά επίπεδα
  • Η νεφρική λειτουργία

Ο φαύλος κύκλος της αφυδάτωσης

Όταν ένας άνθρωπος είναι αφυδατωμένος, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα του αυξάνονται και υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια. Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλος παράγει μία συγκεκριμένη ορμόνη. Η ορμόνη αυτή διεγείρει τους νεφρούς για να κάνουν κατακράτηση υγρών, επειδή ο οργανισμός νομίζει ότι υπάρχει έλλειψη νερού.

Το επακόλουθο είναι να μειώνεται η παραγωγή ούρων, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη πίεση όμως απειλεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Δεν είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός καρδιαγγειακός κίνδυνος όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Υπάρχουν συνέπειες και απ’ ευθείας στην καρδιά, αφού με την πάροδο του χρόνου πλήττεται η κυτταρική ακεραιότητα του καρδιακού μυός. Με άλλα λόγια, υφίσταται αλλοιώσεις το μυοκάρδιο.

Τα καλά νέα είναι ότι «η μελέτη μας έδειξε πως με την καλή ενυδάτωση μπορεί να αποφευχθούν ή έστω να επιβραδυνθούν οι αλλοιώσεις αυτές», είπε η Dr. Dmitrieva.

Η νέα μελέτη

Οι εθελοντές της μελέτης είχαν ηλικία 44-66 ετών κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές πέντε φορές την επόμενη 25ετία τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους. Ως φυσιολογικά ορίστηκαν τα 142 mmol/L.

Αναλόγως με τα επίπεδα νατρίου τους, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες. Από εκείνους που είχαν χαμηλά (135-139,5 mmol/L) έως εκείνους που είχαν υψηλά (144-146 mmol/L).

Όταν οι εθελοντές έφτασαν τα 70-90 τους χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως διαπίστωσαν, τα περιστατικά ήταν πολύ περισσότερα σε όσους είχαν νάτριο πάνω από 142 mmol/L.

Πόσο χρειαζόμαστε

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε μετά τα 40 μας; Ο γενικός κανόνας για τους υγιείς ανθρώπους είναι πως οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα και οι γυναίκες περίπου 2. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές αυξάνονται όταν έχει πολλή ζέστη ή κάποιος ιδρώνει πολύ. Μπορεί επίσης να είναι μειωμένες για λόγους υγείας.

Επιπλέον, νερό δεν πίνουμε μόνο από το ποτήρι, αλλά λαμβάνουμε και από άλλες πηγές (άλλα ροφήματα, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.).

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2021).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει