Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργόσημο: Αλλαγές στο πως υπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης

Αναδρομικά από 1.1.2020 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για το εργόσημο του ΟΓΑ σύμφωνα με σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά.

Ειδικότερα ρυθμίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου με βάση το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 01.01.2020 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών του ν. 4670/2020).

Κατά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου ελέγχεται εάν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί μέσω εργοσήμου καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία, που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος, με ελάχιστη την εισφορά της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη για παροχές σε είδος και σε χρήμα, Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας), όπως αυτές προβλέπονται στα άρθρα 40 και 41 παρ. 5 του ν. 4387/2016, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 36 και 37 του ν. 4670/2020.

Σε περίπτωση ασφαλισμένου που υπάγεται για πρώτη φορά στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ, επιλέγεται υποχρεωτικά η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει