Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Οι πέντε δράσεις του «Ελλάδα 2.0» για την Υγεία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 11ο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές των Συστημάτων Υγειονομικής Περίθαλψης, αλλά και στη διασύνδεση της δημόσιας υγείας με την οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός τόνισε πως «το θέμα της δημόσιας υγείας αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο και πολυδιάστατο πεδίο, το οποίο – όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη δοκιμασία της πανδημίας – συνδέεται στενά με την οικονομία, την ανάπτυξη και την ευημερία». Κι επεσήμανε ότι «η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας και επέφερε μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, αντανακλώντας οικονομικές επιπτώσεις τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης».

«Στην Ελλάδα η πανδημία ενέσκηψε μόλις είχαν αρχίσει να κλείνουν οι “πληγές” από την πολυετή δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και ο σχεδιασμός της σημερινής Κυβέρνησης είχε αρχίσει να αποφέρει οφέλη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

»Κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ένα υπο-χρηματοδοτούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο κουβαλούσε επιπλέον παθογένειες δεκαετιών, ενώ η διάρθρωση της οικονομίας μας, με χαρακτηριστικά υπερ-εξάρτησης από τον τομέα των υπηρεσιών, την καθιστούσε πιο ευάλωτη και τρωτή απέναντι στη διάδοση της νόσου» πρόσθεσε.

«Όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί ύψιστη και διαρκή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, έγιναν σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που μας επέτρεψαν να ξεπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία» τόνισε και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε:

ενίσχυση των υποδομών του συστήματος,

υπερ-διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ μέσω ενός επιθετικού επενδυτικού πλάνου, και

πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, ένα μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί για να καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έλαβε για την Υγεία εν μέσω της πανδημικής κρίσης το υπουργείο Οικονομικών:

«1ον. Αύξηση δαπανών για την Υγεία

Ήδη, από τον πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 4,041 δισ. ευρώ.

Ενώ, το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, εκτινάχθηκαν στα περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Από το 2021 και μέχρι το 2025, όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας κυμαίνονται περίπου στα 4,4-4,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 500-600 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

2ον. Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη, ύψους 595 εκατ. ευρώ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα, για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες υγειονομικές απειλές.

3ον. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας

Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας».

Τέλος, τόνισε, ότι σε αυτό το πλαίσιο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο περιλαμβάνονται:

Η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.ά.).

Η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και η δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.

Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έμφαση στους ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer, στους ασθενείς με αυτισμό, στους ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων κ.ά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει