Ενημέρωση με ένα κλικ

Μ. Θεμιστοκλέους: Πού βασίστηκε η απόφαση της επιτροπής για το AstraZeneca

Για το τι οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην απόφαση να μην εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca οι πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στην αλλαγή του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια μέτρια επιδημιολογική κατάσταση μιας και έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες και οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού αλλάζουν τα ηλικιακά όρια ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Όπως και αντιστοίχως, αν έχουμε ένα τέταρτο κύμα και αυξηθούν τα κρούσματα, αυτή την απόφαση μπορεί να επικαιροποιηθεί και να κατέβουν τα ηλικιακά όρια», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ΕΡΤ.

Πώς θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί

Όσον αφορά στο ποιος ευθύνεται για τη σύγχυση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα εμβόλια ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είναι μια δύσκολη επιστημονική συζήτηση. Η στάση της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, δημιουργεί όλη αυτή τη σύγχυση. Η απόφαση της Επιτροπής είναι αυτή. Όλα μπαίνουν σε μια ζυγαριά, εξετάζοντας ποιος είναι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό. Αν δεν υπήρχε η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώσαμε περίπου 15.000 κρούσματα και 1.500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους ακόμα και θανάτους. Οι ίδιοι κατάφεραν να προστατευθούν γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος από τον κορωνοϊό».

Τι δήλωσε για τις θρομβώσεις που προκαλεί το ΑΖ

Όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων που έχει το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας και τον σκεπτικισμό του κόσμου για την αργοπορημένη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει τη χρήση του σε ηλικίες άνω των 60 ετών ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε:

«Κάθε εμβόλιο εξετάζεται. Αυτή είναι η απόφαση για το AstraZeneca αυτή τη στιγμή και είναι απόφαση που υπάρχει. Δεν κρύβουμε ότι τα ποσοστά θρομβώσεων είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ζυγίζοντας και βάζοντας τα στοιχεία σε μια ζυγαριά, το όφελος ήταν μεγαλύτερο του κινδύνου. Υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Αυτά τα στοιχεία δίνονται στην Επιτροπή Εμβολιασμών και παίρνει τις αποφάσεις. Τα περιστατικά θρομβώσεων -τα οποία συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά- είναι 1 περιστατικό στις 150.000, στην ά δόση, ενώ είναι πολύ μικρή η πιθανότητα είναι να συμβεί κάτι στην β’ δόση του εμβολίου».

Δεν συστήνεται το mix ‘n match των εμβολίων

Αναφορικά με τη σύσταση της επιτροπής να κάνουν το εμβόλιο της ΑΖ όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο λόγω του τρόπου ζωής τους, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε: «Μιλάμε για σύσταση και όχι απαγόρευση. Και αυτό μετριέται με το ιικό φορτίο. Αν κάποιος εργάζεται σε χώρο με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως ένας υγειονομικός, τότε αυτοί θα πρέπει να το κάνουν».

Σχετικά με την αλλαγή της β’ δόσης ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι αυτό θα το κρίνει ο οικογενειακός γιατρός. «Η ανοσία επιτυγχάνεται με τη β’ δόση του ίδιου εμβολίου. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το mix ‘n match των εμβολίων».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει