Ενημέρωση με ένα κλικ

Τουριστικά καταλύματα: Πώς θα δηλώσετε στις ΑΠΔ

Την αρμόδια ΚΥΑ, που θα γίνεται η διαδικασία της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις -εργοδότες τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας (από 1/1/2021 έως και 30/6/2021), έγινε γνωστή και παρουσιάστηκε ως ΦΕΚ.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, όπως ορίζονται στη παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014 (Α΄ 155), όπως ισχύει, τα οποία λειτουργούν καθ΄ όλο το έτος (δώδεκα (12) μήνες ετησίως), και συγκεκριμένα για όσες από τις ανωτέρω επιχειρήσεις -εργοδότες απαγορεύθηκε η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής το Μάρτιο του 2020 και εδύναντο να επαναλειτουργήσουν την 01.06.2020, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 30.6.2021, εφόσον οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών με κύριο και δευτερεύοντα ΚΑΔ, για την υπαγωγή στην παρούσα η ανωτέρω προβλεπόμενη μείωση των ακαθάριστων εσόδων ελέγχεται για τον ΚΑΔ που συνδέεται με τη λειτουργία τουριστικού καταλύματος.

  1. Η ως άνω επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών αφορά το σύνολο των κλάδων ασφάλισης για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις – εργοδότες.
  2. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες προσδιορίζονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το σχετικό αρχείο διαβιβάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να καθοριστούν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα βάσει των τιθέμενων οικονομικών κριτηρίων της παρ. 1 και ακολούθως η ΑΑΔΕ αποστέλλει στον e-ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία.

  3. α. Για τον e-ΕΦΚΑ οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) της οικείας μισθολογικής περιόδου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 30.6.2021, το ποσό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει