Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τι απαντά για τα κενά ασφαλείας

Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» της Δευτέρας 24ης Μαΐου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο ισχυρισμός πως υπάρχει ‘κενό ασφαλείας’ στην ψηφιακή υπηρεσία υπεύθυνης δήλωσης είναι ανυπόστατος. Στην ψηφιακή υπηρεσία της υπεύθυνης δήλωσης, με τη δημιουργία κάθε νέου εγγράφου γεννιέται και ένας μοναδικός κωδικός για το συγκεκριμένο έγγραφο, με τον οποίο εκείνος στον οποίο απευθύνεται το έγγραφο μπορεί να το αναζητήσει.

O μοναδικός κωδικός, όπως και τα άλλα προσωπικά στοιχεία της δήλωσης, είναι γνωστά μόνο στον ιδιοκτήτη-αποστολέα της δήλωσης και στον παραλήπτη, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη διασφάλισής τους, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην έντυπη δήλωση.

Στην πράξη, η νέα ψηφιακή υπηρεσία της υπεύθυνης δήλωσης συνιστά όχι απλά διευκόλυνση του πολίτη, αλλά και αναβάθμιση της αξιοπιστίας των δημοσίων εγγράφων, αφού ανά πάσα στιγμή η γνησιότητα του ψηφιακού εγγράφου είναι επαληθεύσιμη από τον παραλήπτη του».

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει ότι «βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και με όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, τηρώντας πάντα όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας και έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τόσο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών όσο και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας είναι μία κατάκτηση όλων των Ελλήνων. Και επειδή αφορά στον πυρήνα των προοπτικών της χώρας, δεν επιβραδύνεται, δεν υπονομεύεται, δεν σταματά. Είναι ευθύνη όλων μας».

Στη συνέχεια, το υπουργείο παρέχει αναλυτικές τεχνικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα έγγραφα με φυσική υπογραφή και σφραγίδα επαληθεύονται μέσω της οπτικής παρατήρησης, κάτι που αυξανόμενα δεν κρίνεται επαρκές.

Το ψηφιακό έγγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που εκδίδεται από το gov.gr διαθέτει ψηφιακή σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου και 22ψήφιο κωδικό επαλήθευσης. Ο έλεγχος της γνησιότητάς του μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

α) Τον αμιγώς ψηφιακό, όταν το έγγραφο διακινείται ψηφιακά και το ανοίγει ο παραλήπτης του μέσα σε έναν υπολογιστή, όπου εκεί αυτόματα το έγγραφο επαληθεύεται ως προς τη γνησιότητά του μέσω της ψηφιακής σφραγίδας.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει