Ενημέρωση με ένα κλικ

Προσωρινές συντάξεις: Ποιοι παίρνουν αύξηση

Αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις από το πλαφόν των 768 ευρώ στα 960 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει έντυπη αίτηση.

Παράλληλά, αυτόματη χορήγησή της σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να απαιτείται πρώτα η διακοπή απασχόλησης και πληρωμή προσωρινής λόγω θανάτου στο 80% με ηλεκτρονική αίτηση όταν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Οι αλλαγές αφορούν τη βάση υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων που νομοθετήθηκαν με τα άρθρα 115 και 116 του Νόμου 4714/2020.

Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, με το άρθρο 115 προβλέφθηκε η αύξηση των προσωρινών συντάξεων από το 50% στο 70% και 80% του μέσου μηνιαίου μισθού ή εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ με το άρθρο 116 προβλέφθηκε η αύξηση της προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της κανονικής σύνταξης.

Το άρθρο 115 αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με έντυπη μορφή, ενώ το άρθρο 116 τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και εν προκειμένω αφορά μόνον τις συντάξεις χηρείας.

– Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από Ταμεία μισθωτών και έχουν υποβάλει αιτήσεις σε έντυπη μορφή, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης με πλαφόν τα 768 ευρώ (όσο δύο εθνικές συντάξεις των 384 ευρώ) και ελάχιστο ποσό τα 384 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει