Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστρεπτέες τέλος- Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη νέες δράσεις που θα αντικαταστήσει τις Επιστρεπτές Προκαταβολές το επόμενο διάστημα, αφού μπήκαν “τίτλοι τέλους” στην οικονομική αυτή βοήθεια.

Μάλιστα, τα νέα μέτρα θα φθάσουν στα τρία δισ. ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο, μέτρα όπως η κάλυψη παγίων, το «μπόνους» για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου πάνω από 30%, τα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας για Τουρισμό, Εστίαση, Πολιτισμό, Αθλητισμό, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά και το «κούρεμα» ενοικίων τροχοδρομούνται από το δεύτερο δεκαήμερο. Οι δράσεις αυτές, που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν κρίσιμο «καύσιμο» για την επανεκκίνησή τους.

Αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το «μπόνους» σε όσες εταιρίες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους Κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων, για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η εστίαση

Στην Εστίαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν επιχειρήσεις με κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών κ.λπ. Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου.

Όπως είπε, μάλιστα, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους αναφορικά με τη δράση στήριξης της Εστίασης με κεφάλαια κίνησης. «Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το “κουμάντο” τους», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.

Οι κλειστοί κλάδοι

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους, όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές για πολλούς μήνες, όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα υπάρξει νέα δράση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, προαναγγέλλοντας ανάλογο πρόγραμμα και για τα ξενοδοχεία, με χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, με βάση υπολογισμού τον τζίρο τους το 2019, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Βραδυνής”.

Μέσα στο Μάιο, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπ. Οικονομικών, θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού» που αφορά επιδοτήσεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 4.000, ανάλογα την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του Λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» – Παράταση για την υποβολή αιτήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που επιδοτεί τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες, για 8 μήνες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Μάλιστα, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες βράδυ, παρατείνεται έως 31 Μαΐου η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων.

Επίσης, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών διατηρούνται και τον Μάιο τα μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις των κλάδων του Εμπορίου, της Εστίασης, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού και των Μεταφορών.

Κινηματογράφος

Με το συνολικό ποσό των 8.000.000 ευρώ πρόκειται να ενισχυθούν οι κινηματογράφοι και οι διανομείς κινηματογραφικών ταινιών, που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στήριξης που λαμβάνονται για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού, προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού €4 ανά θεατή/εισιτήριο και ανά προβολή, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 40 προβολών ανά μήνα, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει