Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι θα ισχύσει για 8ωρο, απολύσεις, τηλεργασία, απεργίες, υπερωρίες

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί το σχέδιο νόμου τις επόμενες ημέρες για τα εργασιακά, με τα βασικά επτά σημεία να τίθενται επί τάπητος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, από τις μέχρι σήμερα διαρροές, τα σημεία αντιπαράθεσης αφορούν:

Το ευέλικτο 8ωρο, τη 10ωρη ημερήσια και την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Ηδη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ως δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) στους εργαζομένους που απασχολούνται με 8ωρο, προβλέπεται μέσω συμφωνίας με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ΟΤΕ, Alpha Bank, Παπαστράτος, ΗΒΗ, κ.ά. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι η διευθέτηση θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (έπειτα από αίτημά του). Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να λειτουργήσει και η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Αύξηση των υπερωριών. Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, βάσει της σχεδιαζόμενης διάταξης, θα υπάρξει ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζομένους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» ώστε να καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τη βιομηχανία.

Απολύσεις. Στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυση πατέρα που αποκτά παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη η απόλυση σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν θα εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου), στην περίπτωση τηλεργασίας.

Δικαίωμα στην απεργία, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και στη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες. Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα. Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση καθώς και οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων, στους οποίους ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται Κυριακή.

Άδειες. Με ειδικές διατάξεις θα ενισχυθεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, καθώς και η γονική άδεια επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, ενώ θα δοθούν και νέες άδειες και δικαιώματα, όπως η άδεια φροντιστή για εργαζομένους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει