Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπερωρίες: Έτσι θα γίνει η αύξηση του πλαφόν για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Με διάταξη στο νέο εργασιακό νόμο τονίζεται η αύξηση του πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως σε όλο το φάσμα της οικονομίας από 96 σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους.

Πιο αναλυτικά, το σύστημα αμοιβής των υπερωριών δεν αλλάζει, που σημαίνει ότι κάθε ώρα υπερωρίας πάνω από τις 9, που θεωρείται υπερεργασία, πληρώνεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Επιπλέον, με την αύξηση του πλαφόν αλλάζει και το πλαίσιο για τις κατ’ εξαίρεση υπερωρίες.

Στο εξής η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διατυπώσεων θα χαρακτηρίζεται ως παράνομη υπερωρία και θα αμείβεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ήταν πριν).

Από τη μεριά τους, συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η αύξηση του πλαφόν των υπερωριών δίνει «όπλα» στους εργοδότες να μειώσουν το εργατικό κόστος με περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η φθηνή υπερωρία, στην οποία αναφέρεται και η έκθεση Πισσαρίδη, συμφέρει περισσότερο τους επιχειρηματίες από την εμπλοκή τους στη διαδικασία της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η οποία έχει στοχοποιηθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο τριβής.

Διαβάστε περισσότερα στο  https://dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει