Ενημέρωση με ένα κλικ

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι ΚΑΔ βγήκαν εκτός τον Απρίλιο – Τι θα ισχύσει τον Μάιο

Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων και τον Ιούνιο, η πραγματικότητα είναι ότι ήδη η περιβόητη λίστα με τους δικαιούχους έχει αρχίσει να «ξηλώνεται» από τον Απρίλιο κιόλας: Κάτι που σηματοδοτεί την ειλημμένη απόφαση «απεγκλωβισμού» από τις πρακτικές στήριξης όπως είχαν υιοθετηθεί την περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με το enoikonomia, στον πλέον πρόσφατο πίνακα με τους Κωδικούς Δραστηριότητας εκείνων που απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου παρατηρήθηκαν «ηχηρές απουσίες» επαγγελματικών κλάδων που τον αμέσως προηγούμενο μήνα δεν πλήρωναν μίσθωμα!

Η πλέον ενδεικτική περίπτωση που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 96.02 που αντιστοιχεί στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής: Ο συγκεκριμένος κωδικός τον μήνα Μάρτιο του 2021 ήταν στον πίνακα εκείνων των επιχειρήσεων που είχαν απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος.

«Αποβολή» από τη λίστα μηδενικού ενοικίου για τα… κομμωτήρια

Τον Απρίλιο όμως τα πράγματα δεν ήταν ίδια για τον… κωδικό 96.02: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής είχαν μετατεθεί στον πίνακα των επαγγελματικών κλάδων που πλέον είχαν την υποχρέωση να πληρώσουν το 60% του ενοικίου. Με άλλα λόγια, από το μηδενικό ενοίκιο, πρέπει πλέον να καταβάλλουν «κουρεμένο» κατά 40% μίσθωμα. Και βέβαια η λίστα του Μαΐου όταν αναρτηθεί μπορεί να κρύβει και άλλες ηχηρές εκπλήξεις! Σε κάθε περίπτωση, από τον τρέχοντα μήνα ο κύκλος των μειωμένων ενοικίων είναι δεδομένο πως θα αρχίζει να «κλείνει» περαιτέρω.

«Ξηλώνεται» και τον Μάιο η λίστα με τους δικαιούχους ΚΑΔ

Το μέτρο καταργείται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40% ενώ τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη έναν μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, αναφέρει το enoikonomia.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται τον Μάιο το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις ενώ με υπουργική απόφαση αναμένεται να διαμορφωθεί ο χάρτης των ενοικίων για αυτόν το μήνα που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα.

Τι θα ισχύσει στην αγορά τον Μάιο

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών τον Μάιο θα υιοθετηθούν στην αγορά ενοίκια τριών ταχυτήτων:

Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία «έστρωσε τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Το Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις για τη ζημιά που θα έχουν υποστεί. Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα εισπράξουν ούτε αυτό το μήνα ενοίκια θα αποζημιωθούν στο 80% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που θα χάσουν. Όσοι λάβουν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν στο 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει