Ενημέρωση με ένα κλικ

Χρυσοχοΐδης για παρουσιαστή: Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 άτομα

Εξηγήσεις για την αστυνομική δύναμη που φύλασσε τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τον περασμένο Μάιο τον φυλούσε ένας αστυνομικός ενώ αργότερα έπειτα από εμπρησμό στο σπίτι του, που έγινε τον Αύγουστο, η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού.

Τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο κανάλι που εργαζόταν διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού και μιας μοτοσικλέτας και η επιτήρηση της οικίας του.

Εν τέλει στα μέσα Μαρτίου λόγω επιθέσεων που γίνονταν σε σπίτια βουλευτών και άλλων προσώπων αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με 4 αστυνομικούς και διατάχθηκε και η πλήρης φύλαξη του σπιτιού του.

Σας τα είπα αναλυτικά και τα συνοψίζω :

Ποτέ δεν φύλαξαν 14 τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο.

Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα.

Και ναι η αστυνομία διέψευσε.

ΠΟΤΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΡΑΛΟΓΟ.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, είναι όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Είναι απλά βρώμικο και ξεκάθαρα άτιμο να σκορπάμε ψέματα για να καταλογίσουμε αντιφάσεις στην Αστυνομία και στον Υπουργό.

Και ας το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα. Να είναι πολύ προσεκτικοί κάποιοι διαπρύσιοι ηθικοπλάστες.

Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου”, ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Χρυσοχοϊδη.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι πρόσωπα. Μάλιστα, χαρακτήρισε αδιανόητο να γράφεται στον Τύπο ότι “μας κυβερνούν αυτοί που έδιναν προστασία στον τάδε”. Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο φύλαξης προσώπων, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι καταμερισμένες ως εξής: το 60% στους πολιτικούς, το 30% σε λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους και το 10% σε διπλωμάτες.

Μάλιστα, στην προστασία των ιδιωτών το ποσοστό αυτό είναι μονοψήφιο ενώ σε εκδότες δημοσιογράφους διατίθεται λιγότερο από το 2% της συνολικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στην υπηρεσία φύλαξης προσώπων.

Χρειάζεται ξεχωριστό σώμα της αστυνομίας για την φύλαξη προσώπων, και αυτό θα νομοθετηθεί”, είπε ο ίδιος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος νωρίτερα. “Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη φαντασία και πολύ διάλογο”, πρόσθεσε και παράλληλα εκτίμησε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά και κάμερες, κάτι που θα γίνει περίπου σε ένα χρόνο.

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι ‘η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα από την πανδημία όχι από την Αστυνομία”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει