Ενημέρωση με ένα κλικ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας -Που στοχεύει το Υπ. Εργασίας

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, με την καθιέρωση ενός διαφορετικού μοντέλου επιδοματικής πολιτικής να βρίσκεται ήδη επί τάπητος από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του Μαξίμου βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με το Υπ. Εργασίας, προκειμένου το επίδομα ανεργίας και η άμεση ένταξη των ανέργων να αναμορφωθούν προς το καλύτερο και η επανένταξη των επιδοτούμενων να γίνεται πιο ομαλά και φυσικά πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες η Κυβέρνηση,  περιλαμβάνονται δύο άξονες που εστιάζουν στην ανεργία, πάντοτε σε ευθεία συνάρτηση με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης.

Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος άξονας προβλέπει  την μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, προκειμένου με το νέο πλαίσιο να διασφαλίζεται η ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Υπ. Εργασίας η παρέμβαση αναμένεται να έχει κόστος 162.000 ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Όλα δείχνουν, πως το  το σχεδιαζόμενο σύστημα επιδότησης της ανεργίας θα επιταχύνει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσα από προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ανεργίας, με πηγές του Υπ. Εργασίας να σημειώνουν ότι “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και σταδιακά να αποκλιμακώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία”

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει