Ενημέρωση με ένα κλικ

Στα 436 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 436 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, παρά το ότι οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε μόλις 25 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Tον Ιανουάριο του 2021, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Η καταγραφή πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων όλων των επιμέρους τομέων.

Τον Ιανουάριο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 450 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2020 καi διαμορφώθηκε σε 483 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει