Ενημέρωση με ένα κλικ

Εκκαθάριση εισφορών για παράλληλη ασφάλιση – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι… πληρώνουν

Επιστροφή ή επιπλέον χρέωση εισφορών από διπλή δραστηριότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι που για το 2020 και το 2021 έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αντίστροφα.

Οι μεν χρεωστικές εισφορές του 2020 θα πρέπει να πληρωθούν από 31 Μαρτίου και εντός έξι μηνών, οι δε πιστωτικές μπορούν είτε να τους επιστραφούν με αίτησή τους, είτε να συμψηφιστούν κατά το άρθρο 104 το Νόμου 4387/2016 με τις μελλοντικές εισφορές ή και με τυχόν οφειλές τους προς Ταμεία και εφορία είτε, εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές και συμψηφισμοί, να συνυπολογιστούν για την αύξηση της μελλοντικής σύνταξης.

Όσον αφορά το 2021, οι τυχόν επιπλέον εισφορές θα εμφανιστούν μαζεμένες για τους πρώτους 4 μήνες ως τις 29 Απριλίου και θα πρέπει να εξοφληθούν ως το τέλος Μαΐου.

Η απόφαση

Τη διαδικασία «χρεοπίστωσης» εισφορών για όσους έχουν μισθωτή απασχόληση και ταυτόχρονα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή είναι μισθωτοί και αυτοασπασχολούμενοι περιγράφει σχετική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, για τους ασφαλισμένους που ασκούν παράλληλα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση μετά το Νόμο 4670/2020 προβλέπεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου, και για όλους τους κλάδους ασφάλισης, δηλαδή υπέρ κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, καθώς και τις εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, θα προκύπτει και από τις δύο δραστηριότητες. Όπου οι εισφορές υπολείπονται, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν τη διαφορά, ενώ όπου έχουν πληρώσει παραπάνω, θα έχουν επιστροφή.

Έτσι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει