Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Εκτός αναστολής χιλιάδες εργαζόμενοι

Εκτός αναστολής συμβάσεων εργασίας θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, λόγω των αλλαγών στα κριτήρια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ότι κατ’ ανώτατο όριο θα μείνουν εκτός αναστολών Μαρτίου 10.000 επιχειρήσεις λόγω της αλλαγής των κριτηρίων. Κι αυτό διότι αυτή τη στιγμή το 80% των επιχειρήσεων που μπαίνουν στις αναστολές είναι κλειστές με κρατική εντολή και το 20% είναι πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς οι “χαμένες” επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη βιομηχανία και το χονδρικό εμπόριο.

Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία – αφού η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά – κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την μείωση του μισθού τους και την απόλυση τους με τη λήξη του χρόνου προστασίας που παρέχουν οι αναστολές.

Εξάλλου ήδη τον Φεβρουάριο λόγω της προαναγγελίας των αναστολών βρέθηκαν εκτός 99.621 εργαζόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο μειώνοντας μάλιστα το κονδύλι κατά 54,65 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δόθηκαν 309,55 εκατ. ευρώ σε 631.829 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τον Φεβρουάριο δόθηκαν 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους.

Από την άλλη, σε ότι αφορά τις απολύσεις προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατ’ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και ακολούθως για ισόχρονο διάστημα με το χρονικό διάστημα της αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι αν μία επιχείρηση που αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στις πληττόμενες λόγω αλλαγής των κριτηρίων εφόσον περάσει το χρονικό διάστημα προστασίας θα μπορέσει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Για παράδειγμα:

– Εάν μία πληττόμενη επιχείρηση έθεσε τους εργαζομένους της σε αναστολή το διάστημα 15 με 28 Φεβρουαρίου 2021 και τον Μάρτιο δεν μπει ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή εργαζομένων λόγω των νέων κριτηρίων, μπορεί να κάνει απολύσεις από τις 15 Μαρτίου 2021 και μετά.

– Εάν μία πληττόμενη επιχείρηση είχε βάλει σε αναστολή τους εργαζομένους της όλο τον μήνα Φεβρουάριο 2021 και δεν μπορεί να τους βάλει τον Μάρτιο σε αναστολή τότε μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις από τις 29 Μαρτίου 2021 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο προστέθηκαν κοφτές με βάση τον τζίρο. Οι επιχειρήσεις που “κόβονται” είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που :

– ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018

– ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020

– δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά

– είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ – όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προανναγελίες αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου συνεχίζονται έως και την Δευτέρα 8/3 στις 16:00 το απόγευμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More