Ενημέρωση με ένα κλικ

Πανελλήνιες: Πώς θα βγαίνει η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε ΑΕΙ

Το χαμηλότερο και ανώτερο… όριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ θέτει το υπουργείο, που με απόφασή του ορίζει το εύρος που θα πρέπει να επιλέξει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ώστε να θέσει τη δική του βάση.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με βάση την υπουργική απόφαση το όριο κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,20 – κάτι που σημαίνει πως ο μέσος όρος επίδοσης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο θα μπορεί να κινηθεί εντός του παραπάνω ορίου.

Ειδικότερα, αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων τα προηγούμενα χρόνια, ένα ποσοστό αυτών, το οποίο διαχρονικά καταγράφει βαθμούς κάτω από τη βάση, ακόμα και 3.000 με 4.000 μόρια, και το οποίο εισαγόταν στα πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, πλέον δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει η ΟΛΜΕ, το ποσοστό αυτό, επί του αριθμού εισακτέων, κυμαίνεται από 30% (2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο) έως 36% (4ο επιστημονικό πεδίο).

Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλαγές έρχονται και στα ειδικά μαθήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν και αυτά με τη σειρά τους την ίδια διαδικασία με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μέχρι πέρσι, όποιος υποψήφιος διεκδικούσε ένα τμήμα με υποχρεωτικό ειδικό μάθημα θα έπρεπε να πετύχει τουλάχιστον τη βάση του 10, δηλαδή να γράψει από 10.000 μόρια και πάνω.

Τώρα, τίθεται ελάχιστη βάση εισαγωγής με το εύρος των συντελεστών να κυμαίνεται από 0,7 έως 1,10. Τα πανεπιστημιακά τμήματα καλούνται και πάλι να θέσουν το εύρος.

Για παράδειγμα, στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, που οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο ειδικά μαθήματα, Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο, η σχολή μπορεί να επιλέξει το εύρος στο οποίο θα κινηθεί η βάση εισαγωγής ανά μάθημα. Αντίστοιχα και στις σχολές Ξένων Φιλολογιών, όπως η Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει