Ενημέρωση με ένα κλικ

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο

Το δρόμο για την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου τον Μάρτιο για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή άνοιξε η τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Έτσι με την τροπολογία και την νέα υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει το τοπίο για τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες διαμορφώνεται ως εξής:

Μηδενικά ενοίκια

Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα

Λιανεμπόριο

«Δώρο» το ενοίκιο του Μαρτίου και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές

Το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει