Έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού;
Την αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού θα αποφασίσουν κοινωνικοί εταίροι και ερευνητικοί φορείς, μετά τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραλάβει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σε σχέση με τις συνέπειες της προηγούμενης αύξησης του κατώτατου μισθού (11% τον Φεβρουάριο 2019) στην οικονομία και την απασχόληση.
Ουσιαστικά η έκθεση αυτή θα αναδείξει αν μια αύξηση θα βοηθήσει την αγορά εργασίας ή θα φέρει μείωση της απασχόλησης. Επομένως θα παίξει σημαντικό ρόλο για το αν θα δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς για μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στην χώρα μας το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά την νέα παράταση που δόθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Με το νέο χρονοδιάγραμμα όλες οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται “λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών”.
Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.