Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαλκιδική: Συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία

Επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, 1.400 περισσότερες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία 3,5 δισ. ευρώ για την τοπική και την εθνική οικονομία προβλέπει, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αναθεωρημένη σύμβαση για τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική που υπεγράφη σήμερα ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Για πολλαπλώς επωφελή συμφωνία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κάνει λόγο από την πλευρά της σε ανακοίνωση η «Ελληνικός Χρυσός».

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, του CEO του ομίλου Eldorado Gold, George Burns, του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου, Χρήστου Μπαλάσκα και των πρέσβεων του Καναδά και των ΗΠΑ.

Με την τροποποίηση, κλείνουν οριστικά οι διεκδικήσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από το Δημόσιο λόγω της πολυετούς αδειοδοτικής καθυστέρησης επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, τα αποτελέσματα της συμφωνίας περιλαμβάνουν τα εξής:

Για την ελληνική οικονομία:

  • Σταθερά έσοδα 2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία τα επόμενα 25 χρόνια.
  • Εμπροσθοβαρής υλοποίηση των επενδύσεων με καταβολή σχεδόν 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.

  • Αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων.

  • Επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, που συνολικά θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη.

  • Τόνωση της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ να προβλέπεται να διοχετευθούν σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Για την τοπική κοινωνία:

Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας.

Περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης κι επιπλέον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή και δημιουργία επιπλέον 900 θέσεων εργασίας

Αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη.

Διατήρηση της απασχόλησης για πάνω από 25 χρόνια, σε αντίθεση με το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο, που προέβλεπε το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.

Στον τομέα του περιβάλλοντος:

Η εταιρεία δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση της περιοχής τόσο κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής περιόδου, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής.

Σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με την τεχνολογία ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (δύο χώροι απόθεσης γίνονται ένας).

Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.

Εφαρμογή νέας τεχνολογίας, με επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, αξίας 130 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.

Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων.

Συνεχής επίβλεψη με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μέσω 400 σημείων ελέγχου σε όλη την περιοχή γύρω από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, σε διάστημα 12 ως 24 μηνών η εταιρεία θα καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού και δεσμεύεται για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67 εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία, με τα πρώτα έργα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιούνται εντός των πρώτων 5 ετών.

«Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον μεταλλευτικό κλάδο της χώρας. Η τροποποίηση της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της επένδυσης και μεγιστοποιεί τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με την «Ελληνικός Χρυσός» η νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπει:

Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.

Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.

Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.

Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών. Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με τα υπόλοιπα έργα της Eldorado ανά τον κόσμο, θα αναδειχθούν σε καταλύτες μετασχηματισμού για την εταιρεία», συμπλήρωσε ο κ. Burns.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει