Ενημέρωση με ένα κλικ

Όρια ηλικίας: Ποιες μητέρες μπορούν να βγουν στα 60 σε σύνταξη

Τελευταία ίσως ευκαιρία για να κλειδώσουν την έξοδο στη σύνταξη με όρια ηλικίας 59-60 ετών, και πάντως κάτω των 67, έχουν μέσα στο 2021 εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί ασφαλισμένοι με ένσημα προ του 1993 σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, Τύπου.

Εντός του 2021 μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών είτε για να θεμελιώσουν δικαίωμα, που σημαίνει ότι αποχωρούν οποτεδήποτε, είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι κλειδώνουν από φέτος το όριο ηλικίας που θα πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν το όριο αυτό το συμπληρώσουν μετά το 2022 που θα ισχύει ο κανόνας για πλήρη σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια.

Προσοχή: Θεμελιωμένο δικαίωμα είναι όταν ένας ασφαλισμένος έχει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθεί.

Αν δηλαδή φέτος ένας ασφαλισμένος σε Ταμείο ΔΕΚΟ ή του Δημοσίου έχει ηλικία 61,6 και 35ετία, μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε για σύνταξη ακόμη και μετά το 2022 που θα ισχύσουν αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος έχει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για να συνταξιοδοτηθεί σε καθορισμένο όριο ηλικίας, αλλά συμπληρώνει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταγενέστερα, και εν προκειμένω μετά το 2022.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα επηρεαστούν από τα όρια ηλικίας του 2022.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό να μεταβληθεί μόνον ηλικία συνταξιοδότησης και όχι ο χρόνος ασφάλισης. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη στο υπουργείο Εργασίας για αλλαγές στα «κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει