Ενημέρωση με ένα κλικ

Ρύθμιση έως και 120 δόσεις για χρέη από δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου

Με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις σε ποσοστό έως και 100% μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων που δόθηκαν με εγγύηση τού Δημοσίου ή τής Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και έχουν καταπέσει.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός οι οφειλέτες μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και αφετέρου αναστέλλεται η εκτέλεση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης χρεών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση (Α.1007/2020) του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των συγκεκριμένων οφειλών υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021 στην υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που υπάγεται κάθε οφειλέτης, ενώ η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2332/1995 (Α’ 181) ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε.») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε.» (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καυαστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι συγκεκριμένες οφειλές δύνανται να ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να ορίζεται στα 20 ευρώ. Προϋπόθεση είναι οι οφειλές αυτές να έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν και να μην έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει