Ενημέρωση με ένα κλικ

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει προτείνει και γραπτώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ δείχνουν θετικά στην πρόταση Μητσοτάκη να θεσπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο στις 27 χώρες, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από την Γαλλία.

Από την άλλη, η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών) βλέπει θετικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού “διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες”, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει η ΕΕ, μερικές χώρες κάνουν πίσω, τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς για μία τέτοια κουβέντα, καθώς τώρα όλη η προσοχή τους έχει στραφεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι είναι και πως θα λειτουργήσει ακριβώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.

Ωστόσο αυτό που πολλοί θεωρούν είναι πως το πιστοιποιητικό εμβολιασμού θα λειτουργεί και ως διαβατήριο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύ σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς όπως εξηγούν στόχος τους είναι απλώς να μετακινούνται χωρίς να κάνουν τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι κάποιου είδους διαβατήριο, ούτε θα επιβάλλεται.

Θα είναι απλά, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη”.

Τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει