Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Τελευταία ημέρα αιτήσεων

Η τελευταία ημέρα των αιτήσεων για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η σημερινή.

Αμέσως μετά ξεκινά ένας “αγώνας δρόμου” για την οριστικοποίηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και για την έκδοση της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται ο αλγόριθμος που θα ορίζει και το τελικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 670.000. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σίγουρο αν ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι ο ίδιος καθώς, όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τους προηγούμενους κύκλους, κάποιες αιτήσεις θα απορριφθούν κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καλύπτονταν από τη μείωση του τζίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από τις 550.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί περίπου 100.000 απορρίφθηκαν.

Ο σχετικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, η οποία θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για την ειλικρίνεια των δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι εταιρίες και οι επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία πτώσης τζίρου για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο ενώ θα υπολογιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 :

* τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ) ενώ

* οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ :

τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα,

το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019

το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που θα οριστεί, από όσους τελικά δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση, θα αφαιρεθεί το ποσό που έλαβαν από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το ελάχιστο ποσό που θα τους καταβληθεί να μην είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα ενώ το ποσό που θα μοιραστεί ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση το τζίρο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από το αν η αγορά έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά ή όχι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει