Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοντοζαμάνης: “Ο εμβολιασμός προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό”

Ο εμβολιασμός προχωράει ομαλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια.

Από σήμερα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκτός των νέων εμβολιασμών, ξεκίνησε και η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Υπογράμμισε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί να γίνονται και από τα Κέντρα Υγείας, καθώς, όπως είπε, «οι μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι λογικό πως θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος». Εξήγησε ότι ήταν επιλογή «κατά την πρώτη φάση του εμβολιασμού, αυτός να γίνει εντός νοσοκομειακών μονάδων, προκειμένου να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να ομαλοποιούνται τυχόν προβλήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε, πως «σίγουρα θα υπάρξει λύση και γι’ αυτούς. Τα εμβόλια είναι για όλο τον πληθυσμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας ο οποίος επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης γνωστοποίησε ότι κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει τροποποιηθεί η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος του εμβολίου και το σχετικό φύλλο οδηγιών χρήσης και πλέον είναι εφικτή η χρήση της έκτης δόσης από τα φιαλίδια του εμβολίου (αντί για τις 5 δόσεις) υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι η χρήση συγκεκριμένης σύριγγας.

Και από σήμερα το πρωί έχουν δοθεί οι οδηγίες στις υγειονομικές δομές της χώρας που εκτελούν τους εμβολιασμούς, να προβούν στη χρήση της έκτης δόσης από κάθε φιαλίδιο.

«Αυτό συσχετίζεται και με τη διαθεσιμότητα των ειδικών συριγγών τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας. Επομένως, η χώρα μας ξεκινάει τη χρήση της έκτης δόσης, αφού έτσι προβλέπεται άλλωστε πλέον και από την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος» είπε, προσθέτοντας ότι με την εξέλιξη αυτή, θα αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στην χώρα.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, γιατί δεν πιέζει η χώρα την ΕΕ για την απελευθέρωση της πατέντας, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θύμισε, πως «τον περασμένο Απρίλιο, η πρόταση υπήρξε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα και από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να οργανώσει καλύτερα τις παραγωγές και να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων άμεσα και έγκαιρα στους Ευρωπαίους πολίτες»

Τότε, είπε, «η συζήτηση αυτή είχε νόημα να είχε υιοθετηθεί, όταν δηλαδή δεν είχαμε την παραγωγή ακόμα του εμβολίου».

Σήμερα όμως, είπε, «η όποια πρόταση περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες τους. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως της πρώτης ύλης. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παράξεις εμβόλια».

Τα εμβόλια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «ήδη παράγονται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι, όμως, άλλο πράγμα να αγοράσουμε τις πατέντες των προϊόντων, που θα ήταν και μια στήριξη προς τις βιομηχανίες, προκειμένου να συνεχίσουν περισσότερο την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, και είναι άλλο πράγμα να εθνικοποιήσουμε τις πατέντες».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επέμεινε ότι «η Ελλάδα, είναι η ώρα να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ή με άλλες χώρες της Ευρώπης και να πιέσει την ηγεσία της ΕΕ να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων σε ευρωπαϊκά πιστοποιημένα εργαστήρια παρασκευής εμβολίου ή σε οργανωμένες στον τομέα αυτό χώρες, όπως είναι η Ινδία και η Νότια Αφρική, ώστε με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα που έχει γίνει».

Καθώς, όπως παρατήρησε, από τα στοιχεία του ΠΟΥ υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα έγκαιρης πρόσβασης ευρύτερων πληθυσμών. Για την χώρα μας ειδικά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «από την αρχή αυτής της προσπάθειας του εμβολιασμού εμφανίσθηκαν προβλήματα και εξακολουθούν να υπάρχουν […] είναι λάθος η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Υπήρξαν προβλήματα και στη διαφάνεια και υπάρχουν ακόμα και στην προτεραιοποίηση» ανέφερε και πρόσθεσε πως στην χώρα μας έχουν γίνει περίπου 80.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν στο 0,77% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1,19% και απέχουμε από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι στο 6,3% ή των ΗΠΑ, που βρίσκονται στο 4,36% ή του Ισραήλ που έχει φτάσει στο 26% του πληθυσμού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει