Ενημέρωση με ένα κλικ

Πλήρως εμβολιασμένο το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

Αναλυτικά ο πίνακας

Σε ικανοποιητικά επίπεδα έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παγώνει τους σχεδιασμούς για επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr», το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 24% παραμένει ανεμβολίαστο, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό 6 στους 10 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο. Εντύπωση παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, καθώς αποτυπώνουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εργαζομένων στα διάφορα υπουργεία. Συγκεκριμένα, πρωταθλητές στη σχετική λίστα, με ποσοστό 87%, αναδεικνύονται οι υπάλληλοι που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Στον αντίποδα, ουραγοί, με ποσοστό που υπολείπεται ακόμα και του συνολικού πληθυσμού (52%), είναι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μόλις 1 στους 2 έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από τους συνολικά 2.155 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ οι 1.047 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Βέβαια, για το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ενώ αρκετοί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που εργάζονται σε υπηρεσίες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στις χώρες που τους φιλοξενούν. Χαμηλά ποσοστά κάλυψης εμφανίζουν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (65%), με 31.265 να παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (68%) και του Ναυτιλίας (68%).

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει απομακρύνει προς ώρας τις σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Το θέμα ωστόσο δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

pinakas_emboliasmenoi

Τα στοιχεία αφορούν 778.347 πάσης φύσεως εργαζομένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και δημόσιων λειτουργών, των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κληρικών, των στρατιωτικών και του πάσης φύσεως ένστολου προσωπικού, συμβασιούχους κ.λπ. Από το σύνολο των παραπάνω υπαλλήλων οι 593.670, δηλαδή ποσοστό 76%, έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει, ενώ οι 184.677 (24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην υπηρεσία τους υποδεικνύοντας ένα rapid test την εβδομάδα, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Η κατάταξη Πέραν του υπουργείου Υγείας, υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παρουσιάζεται στους υπαλλήλους που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (86%) και σε όσους εργάζονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς, δηλαδή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης, Συντονισμού, στο Εθνικό Τυπογραφείο κ.α. Συγκεκριμένα, από τους 439 υπαλλήλους μόλις οι 61 είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, επαρκές τείχος ανοσίας με ποσοστά άνω του 80% έχουν σχηματίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (83%) και η Βουλή (83%).

Από τους 1.429 υπαλλήλους του Κοινοβουλίου οι 1.180 έχουν εμβολιαστεί, με το προεδρείο να έχει ενημερώσει ότι περίπου 295 από τους 300 βουλευτές είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα ορισμένοι εκ των υπουργών έχουν ήδη προχωρήσει σε αναμνηστική δόση. Ακολουθούν τα υπουργεία Εσωτερικών (81%), Δικαιοσύνης (81%), Παιδείας και Θρησκευμάτων (81%) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (81%).

Οριακά στο 80% βρίσκεται και το προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών. Ποσοστά μεταξύ 75%-79% έχουν πιάσει οι εργαζόμενοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (79%), Τουρισμού (78%), Εργασίας (78%), Οικονομικών (77%) και Μετανάστευσης (75%), καθώς και οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (79%). Στη ζώνη του 70%-74% βρίσκονται οι εργαζόμενοι των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών (74%), Πολιτισμού (73%) και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ (70%).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει