Ενημέρωση με ένα κλικ

ΥΠΟΙΚ: Ρεκόρ με 687.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Πάνω από 687.000 νοικοκυριά έχουν κάνει αίτηση για επίδομα θέρμανσης, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο έτος.

Για πρώτη φορά εντάσσονται και οι καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ξύλα-πέλετ για τη θέρμανσή τους.

Η σχετική προθεσμία έληξε χθες και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Όπως επισήμανε το περιθώριο υποβολής λήγει, “γιατί πρέπει να σεβαστούμε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υποβάλει αίτηση”.

 

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι δικαιούχοι θα λάβουν ποσά ύψους από 80 έως 650 ευρώ (το μέγιστο), το οποίο για πρώτη φορά θα καλύψει εκτός του πετρελαίου και φυσικό αέριο και ξύλα-πέλετ για τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές.

Οι πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο, ενώ για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Οσοι καλύψουν το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ώς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο όταν και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, διευρύνεται το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μετρούν οι αποδείξεις για αγορά καυσόξυλων προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα.

Ορίζεται ότι “το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει